All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Norge överst i världen!

Bostadsmarknaden i Norge förutspåddes en mycket hård våren, men statusen för den första halvan av året är något . Bostadspriserna stiger och upprepade gånger har mäklare blivit förvånade över den positiva utvecklingen på marknaden.

Seniorekonom Erik Bruce i Nordea säger att norrmännen har trott att priserna går uppåt och har anpassat sig till den här bilden. Därför tror han att priserna fortsätter att stiga.

- Jag tror att vi ska se en försiktig uppgång. Det är en del av människors förväntningar, och då är det troligt att säljare lägger högre priser. Samtidigt innebär räntesänkningar att människor har möjlighet att bjuda högre, säger Bruce till DinSide.

KALKULATOR: Hur mycket kostar ditt hem?

Dåliga grannar!

På andra sidan landets gränser har det inte varit mycket att jubla, eftersom både Sverige och Danmark har haft en kraftig prisnedgång på bostadsmarknaden. I Sverige sjönk priserna med ytterligare 1 procent förra månaden och det var de värsta städerna som drabbades. Till exempel föll priserna i centrala delar av Stockholm med 2 procent på en månad, enligt Di. se.

I Danmark rapporteras att de svarta molnen fortsätter att hänga över marknaden en stund.

- Det finns ingen tvekan om att vi under 2009 kommer att uppleva den största år till år nedgång i huspriserna på mer än 50 år, säger ekonom Tore Damgaard tight i Danske Bank, för pengarna. dk.

Trame tror att när danska bostadspriser kommer att falla 12 procent under året och fortsätta minska med ytterligare fyra procent nästa år.

Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities mer

På toppen av världen

Situationen i Norge är med andra ord, klart bättre än våra närmaste grannar. Faktum är att man kan karakterisera bostadsmarknaden i Norge som i stor form och i övre delen av världen vilka prisökningar gäller.

- Det finns inga länder där huspriserna stiger så snabbt som i Norge nu. Priserna är snart på toppnivå, säger makroekonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities, till E24. nej idag.

Erik Bruce Nordea tror Norges Banks räntereduktioner måste ta en stor del av äran för bostadsmarknaden i landet tycks klara sig mycket bra genom krisen.

Eric Bruce, Nordea Foto: Nordea mer

- Min gissning är att de räntesänkningar har vänt krater i bolåneräntorna i Norge, medan det inte funnits någon skärpning utlåning licens av banker, säger Bruce till DinSide.

- Den norska ekonomin påverkas också mindre av nedgången. Arbetslösheten och produktionen faller mycket mer i de andra länderna, tillägger han.

SELF RESIDENTS? För att få det bästa priset

Bättre arbetslöshet räknas

I Sverige 503. 000 svenskar registrerade som arbetslösa, en ökning med 20, 9 procent jämfört med samma period föregående år.Det visar siffror från SCB. Även i Danmark präglas arbetslösheten som chockerande hög. Arbetslösheten har fördubblats under ett år, till över 100 000 arbetslösa, vilket visar färskt tal från Danmarks statistik.

Här i landet har vi släppt bättre. Nya nummer från Nav visar att 78, 400 personer är registret helt arbetslös, men uppgången sjunker. Under juli har arbetslösheten ökat med 700 personer justerat för regelbundna säsongsvariationer.

- Hittills är arbetslösheten fortfarande mycket låg. Den stora majoriteten är på jobbet och det finns inget stort problem i Norge, noterade Bruce i Nordea.

ADVERT

Mest populära