All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Norge har billigare taxor

För varje kilowattid av kraft vi spenderar betalar vi i genomsnitt cirka 25 pund i nettoförsäkring, exklusive avgifter. Det är hälften av elkunderna i länder som Tyskland och Belgien betalar. Priset är också mer öra lägre än i övriga nordiska länder.

- Den främsta orsaken till våra bästa resultat är att en så stor del av Norges energiförbrukning är makt. Vi använder webben så mycket att priset per kilowattimme som passerar genom nätverket är relativt liten, säger kommunikationsdirektör Kristian Square Electricity Industry Association (EBL) nyhetsbyrån Newswire.

Tredje kanten

Nätverksleasing är det pris vi betalar för att få kraften att skickas runt, som täcker driften, underhållet och utbyggnaden av elnätet.

En vanlig elräkning består av tre nästan lika stora delar. Det är priset på makt, nät och skatter till staten.

- Fler kraftkunder har svarat på ökad nätverksuthyrning under det gångna året. Det beror främst på att staten har lett konsumtionsskatten på el till nätet, säger Kristian Pladsen.

Anledningen till detta är att fler människor ofta byter strömleverantörer samtidigt som de bor hos samma nätverksföretag.

Viktigt underhåll

Från och med nyåret ökade bara fyra av tio nätverksföretag nettohyran och i genomsnitt gjorde de mindre än fem procent. Flera företag minskade nettoförsättningen. Samtidigt förra året ökade sex av tio företag nettohyran.

- De företag som ökade näthyran innebar bland annat att täcka utgifter för nödvändigt underhåll. När konsumtionen kommer att bli lägre än förväntat, eftersom det var 2003, sjunkande inkomster allmännyttiga företag eftersom det finns färre kilowattimmar genom nätet, säger Square.

Han säger att behovet av underhåll är lika om vi spenderar mycket eller lite kraft.

- Så småningom måste vi justera priset per kilowatttimme, så vi fick nog för underhåll, säger Kristian Pladsen.

ADVERT

Mest populära