All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Norsk design boom

Det är slutligen på tall hell, land romantik, stuga möbler och mysig inredning. Design är inte längre bara en man klär sig - enligt Presstjänst vi norrmän är hungrigare än någonsin på god design i vardagsrum, kök och badrum.

Pressbyrån har frågat tre viktiga trendanalytiker om orsaken till det växande intresset för design.

- Våra siffror visar att norrmännen lägger större vikt vid utformningen av saker när man köper möbler och andra inredningsdetaljer. För allt mer är designen den viktigaste, säger analytiker Gunn-Helen Øye på Prognosis Center.

Design överallt

Anledningen till detta är att genom designen genomtränger designen våra liv. - Design säljer kläder, bilar och bostäder i stor utsträckning än tidigare. Design är överallt, säger hon.

Ola Gaute Aas Askheim, trendforskare och chef för Bengal Consulting, bekräftar trenden.

- Designens betydelse har ökat dramatiskt de senaste åren. Design har blivit viktig för en större och större del av befolkningen, säger Aas Askheim.

Högre efterfrågan

Anledningen? Enligt experter är utvecklingen delvis beroende av det ökade välståndet bland människor, dels för att tillverkare och marknadsförare fokuserar mer på design.

- Kvalitetsskillnader mellan tillverkare är mindre idag än tidigare. Därför använder många visuella egenskaper som konkurrensfaktorer. Det ökar intresset bland människor, säger Aas Askheim.

Detta ökar också efterfrågan på studier inom design och inredning. Många kommer att vilja vara en del av det livliga designuniverset. Nutrition Academy upplever en märkbar ökning av antalet studenter i sin rikstäckande interiörstudie. Detta överraskar inte experterna.

- Människor tycker att det är mer spännande att studera kreativa ämnen än att sitta i läsrummet på Blindern i Oslo. Många förväntar sig också att träffa roliga medstudenter när de väljer designämnen, säger Gunn-Helen Øye.

Större intresse för designstudier

- Förra året avslutade 80 studenter sina studier. Hittills har vi tagit upp 150 studenter för den studie som börjar i höst. Antalet kommer sannolikt att öka, eftersom det fortfarande finns lediga platser och en vecka kvar för studiestart. Vi talar om en fördubbling, säger Cecilie Lyse Hørthe, marknadschef på NæringsAkademiet för pressbyrån.

Hørthe säger att verksamheten är mer fokuserad på att ge produkter en bra design än tidigare, vilket ökar möjligheterna till arbetstillfällen. Ändå anser hon att studenter väljer interiörstudier eftersom det intresserar dem.

Per Olaf Aamodt, forskare vid Norges forskningsinstitut (NIFU), håller med om.

- Vårt intryck genom flera studier är att fler och fler väljer studier efter finansnetto både för motivet och för en framtida karriär i branschen, säger han.

- Det finns all anledning att välja studier med hjärtat. Du väljer sällan fel om du studerar något som du är starkt intresserad av och har styrka i, säger Aamodt.

Källa: Pressbyrå

Undrar du var du ska komma i den underbara soffan på framsidan? Det är designat av Norway Says och tillverkas av möbelproducenten L. K. Hjelle.

Läs mer

Testa dig själv: Är ditt hem en showcase eller ett tak över ditt huvud?

Vill Villere Villa Heftye: En smak av höstens nyheter från IKEA

Årets hus och trädgård: Få inspiration

Mer om Utbildning från DinSide Jobb

ADVERT

Mest populära