All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nordea börjar ren ras

Tidigare idag skrev vi att flera banker lovade att vara snabb på bollen efter det penningpolitiska mötet i dag, bland annat Nordea .

Nordea lägger nu ner hypotekslån med 1,75 procentenheter och välkomnar både politiker och Federation of Professional Associations.

- Först och främst förväntar jag mig att bankerna fortsätter att sänka utlåningsräntorna. För det andra måste man nu få en tur på kreditmarknaden. Bankerna behöver en mycket större utsträckning än vad som är fallet i dag låna pengar så att livskraftiga företag inte gå i konkurs på grund av brist på kapital, säger YS ledare Tore Eugen Kvalheim.

Arbetspartiets talesman, Reidar Sandal, är också medveten om att nedgången i räntorna ska gynna bankkunderna.

- Människor bör förvänta nya meddelanden från sin bank att räntan på lånet nu lägga ner, och utan onödiga förseningar i genomförandet, som vi har sett, säger Sandal på APs platser.

I så fall kan både Kvalheim och Sandal vara nöjda med Nordeas handlingsförmåga.

Klipp med 1, 75

Bakgrunden är utvecklingen i penningmarknadsräntorna och signalerna från Norges Banks styrelse i samband med onsdagens räntebeslut.

- Penningmarknadsräntorna har fallit mycket under den senaste veckan, och idag har Norges Bank beslutat att sänka räntesatsen med 1,75 procentenheter. Det är positivt för våra hypotekskunder. I väntan på situationen och informationen från Norges Bank har vi nu en bättre beslutsunderlag. Därför sätter Nordea ner hypotekslån med 1,75 procent. Den bästa hypotekslånsatsen blir således 4,65 procent nominellt, säger vice vd och chef för bankverksamheten i Norge, Anne Stärk-Johansen i ett pressmeddelande.

Efter förändringen är nominella räntan 4, 65 procent på en inteckning på två miljoner till förmånskunder inom 80 procent avverdigrunnlaget på Nordea.

Läs också: - Det värsta som kan hända

Gjord som lovat

- Vi kommer att utvärdera vad vi gör med hypotekslånet idag. Den förra veckans utvecklingen på penningmarknaden, kommer storleken på snittet från Norges Bank och effekten på penningmarknaden vara grunden för vår bedömning, säger Thomas Sevang, Chief Nordea, tidigare i dag.

Och Nordea säger att de vill ha husägare välkomna.

- Vi fortsätter att låna pengar och har varit platsen för bolån under den turbulenta perioden i höst, säger Sevang.

bästa utlåningsräntorna just nu:

lån på 1 miljon

Lån 2 miljoner

Innehåll med centralbanken

guvernör Svein Gjedrem och den andra av styrelsen erhåller beröm från ekonomer och politiker i dag.

- Det är uppenbart att Norges Bank fruktar en kraftig ökning av arbetslösheten.Men det är bra att vi har en centralbankhandel, så länge vi har en regering med våra händer i knäet, säger Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiska talesman.

Är du nöjd med räntesänkningen? Gå med i diskussionen om DinSides Forum

- Heia Gjedrem

ADVERT

Mest populära