All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vardagsrum utan tak

Matbord, stolar och en bleka parasoll. I många år var uteplatsens exklusiva inredning starkt konkurrens de senaste åren - från möbler som tidigare var reserverade för rummen inuti huset.


Nya möbler för utomhusbruk

- Vi ser allt mer fram emot de som bor i vardagsrummet. Inte bara vill vi ha utomhus soffor, men vi vill ha ett soffbord, matta, lampor och värmelampor, säger Bente Grønlund, som arbetar för administration, inköp och försäljning på Ballerud Garden Center i Bærum. Trädgårdscentret har ett försäljningsområde på 10 000 kvm för trädgårdsmöbler, och anser att vara världens största i området. Och när vi först pratar om storlek; Det finns också inget att säga om att omfamna en stor del av möblerna i denna butik. Bland exemplen är en soffgrupp, ja, tolv fjorton välvilliga människor, kanske? Priset på 120 000 kronor kan inte kallas litet. Soffan sticker ut med ett matchande lågt soffbord, en matta och en överdådig stållampa - saker som kompletterar soffan till den perfekta uteplatsen.

DYR MORO: På Ballerud Garden Center i Bærum finns det något för alla - och plånbok. Denna soffgrupp behöver du slå upp 120 tusen flikar för. Foto: Rikke Åserud.


Nytt rum

Men det är inte bara Ballerud Garden Center som har märkt att människor vill ta med sig, och trenden är inte bara reserverad för personer med överviktiga plånböcker. I en stor nordisk undersökning som Plantasjen har genomfört verkar det som om en stor del av oss nu tänker på utomhusytan.

- Utanför finns det nya inuti; Nu dekorerar vi trädgården som om det var ett rum. Gränserna mellan utsidan och insidan torkas ut, säger Kenneth Ingebretsen, trädgårdsmästare på Plantasjen i Skedsmo.


Övriga krav

Hagetrendene fluktuerar långsammare än interiörtrenderna, men efter många år inom branschen noterar Bente Grønlund förändringarna under de senaste tiderna bra.

- Saker har förändrats mycket de senaste åren. Tidigare präglades trädgården och underhållet av uteplatsen av det faktum att det inte nödvändigtvis var resultatet av tält utan själva processen. Nu är människor upptagna, vi jobbar mycket, reser mycket och kommer, så långt som möjligt, släppa av underhållsarbete. När vi kommer hem kommer vi att koppla av - och det gäller också i trädgården, säger Grønlund.


Utomhustextilier

VATTEN: Dessa tekannor är helt vattentäta. Och om det fortfarande sitter i en droppe eller två, dräneras de snabbt från det speciella skummet inuti. Foto: Rikke Åserud.

Resultatet blir alltmer intresserad av allt som är underhållsfritt. Inte ens kuddarna, vi fortsätter att flytta längre.

- Den nya nu är alla de vattenavvisande textilierna på marknaden. Nu finns det en mängd olika typer av kuddar som kan sticka ut hela sommaren. Den kanske mest robusta vi har är helt vattentät och jämnsvetsad i sömmarna.Om något vatten spolas genom utkastet dränerar skumgummi så att vattnet inte lagras, men försvinner snabbt, säger Grønlund. Minns dock att det är en bra idé att skydda kuddarna lite för vind och väder. Damm, smuts och förorening kan i själva verket påverka dem ändå.


Det är inte bara kuddarna vi vill lägga ut. Att täcka uteplatsen med mattor verkar ganska komisk för några år sedan. Idag säljs mattor över en låg sko, och de finns i alla storlekar och varianter i de flesta varuhus.


Belysning

Medan utomhusbelysningen tidigare tidigare bestod av levande ljus i vindrutor, finns det nu ingen anledning till att fallmörket kommer att sluta på säsongen. Lamporna som säljs för utomhusbruk kommer gradvis ihåg vad vi har. Många är soldrivna, men de mer exklusiva varianterna bygger ofta på tillgång till ström.

ADVERT

Mest populära

Alla kärnfamiljen
Upp till 1 200 miljoner kommer att uteslutas från månadshyror
Yeah - storleken har betydelse