All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ingen midsommarfirande med eldar

Ända sedan urminnes tider, party med eldar varit ett sätt att fira sommarsolståndet på. Midsommaren var enligt den allmänna granskaren Ørnulf Hodne en av årets viktigaste årsdagar. Genom att lägga till solsken till sommarsolståndet, hade kyrkan ett hopp om att utvisa den före kristna firandet av dagen.

Namnen midsommar, St John och St John svaga visar i kyrkan festivalen den 24 juni till minne av Johannes Döparens födelse. När vi tänder elden på kvällen den 23 juni beror det på att vi börjar vakna över Jon - John då. Samtidigt firar vi sommarsolståndet, årets kortaste natt, som faller mellan den 20 och 22 juni.

Fram till 1770 var söndagens dag en semester. I vår tid har Sankthansaften blivit en populär icke-religiös sommarfest. Stor sankthansbål är vanlig i många delar av landet.

Spel, dans och alkoholhaltiga drycker har varit en del av den populära firandet. Från reformationen på 1500-talet motsatte sig kyrkan och myndigheterna allvarligt vad de ansåg som en omoralisk fest.

St. Hanshaugen

Enligt författaren till boken Midsommar: Midsommar partier i Norge 150 år, Torill Wyller låg eldstaden mycket ofta på en höjd, eventuellt med vattnet. Ju högre desto bättre. St Hanshaugen i Oslo har fått sitt namn efter en sådan brasplats.

Allt som kunde brännas hamnade på elden, men tjära tarp var extra eftertraktade material. Tjärörerna brände bra, men gav också mycket rök. Även båtar var eftertraktade. Många kulturminnen har därmed försvunnit i rök. Tyrived brände också utmärkt. I västra Norge användes mycket einer, medan lövträ träd användes någon annanstans i landet. Annars var det mycket vanligt att bli av med gamla möbler, mjölkhinkar, staketställ och liknande på sankthansbålen. Och sankningen började många platser i förväg.

Från Sydnesplassen till Laksevåg

Mellan 1665 och 1887 firade en midsommar i Bergen på Sydneshaugen. Det var ett bra folkparti för stadens befolkning, seglare från olika nationer och besökare från området runt staden. Enligt Wikipedia byggdes elden av de lokala killarna på Sydnes. De monterade alla brandfarliga som de kunde hitta i strandområdet eller i kajen. Det var nog en bra åtgärd för en tid utan offentlig renovering, men det hände också att de stal trä som var avsedd för något annat.

Den stora faran för brand och befallde eld gjorde dock att firandet upphörde 1887. Sedan fortsatte att bränna eldar på Laksevåg istället. Det var beläget utanför stadsbyggnaden i stadens centrum.

I Laksevåg samlade du vad du kunde hitta av gamla dronor och spenderade silllön. Dessa staplades och spikades samman till högtorn som kunde nå 30 meter höga.Tønnebålen i Laksevåg finns fortfarande, och i vår tid är den byggd av Laksevågbågarna. Ibland har det varit svårt att få tillräckligt med material för att nå gamla höjder. Å andra sidan har det varit begränsningar av hur hög eld du kan bygga. I Bergen är man alltid rädd för att en gnista ska kunna tända den gamla träbyggnaden.

Världsrekord

Även i Ålesund finns det tradition för att bygga högt. Den cirka 30 meter höga Slinningsbålen på Slinningsodden är ett känt landmärke och samlar hundratals smala båtar på land och för vatten varje söndagskväll. Under 2010 satte Slinningsbål en ny världsrekord på 40, 45 meter.

Flekkefjord har en anpassad som började någon gång på 1800-talet, med ungdomar gick i land en nedlagd roddbåt, fyllde den med brännbart material, och drog den brinnande genom staden. Efter några timmars eld förankrades båten mitt i fjorden och satt i brand. Till "Spira" har allt använts från stora fiskebåtar till dagens flotta av tomma fat. I efterkrigstiden reste du in i alla båtar som kunde strömma, för att ta en runda runt elden. De som rymde det tog med glädje människor som landade. Båttrafik är nu dabbed, men båten är fortfarande på.

I Oslofjorden och södra Norge har det traditionellt varit en omfattande fest på sommarnätter med brasa vid havet, båtliv och fester. I Vestfold, fram till 1990-talet, var det vanligt att hålla sig stängt i butikerna och att vara fri från jobbet dagen efter, det vill säga på söndagens dag.

På många ställen har det varit lokala förbud sankthansbål på grund av brandrisk och föroreningar - särskilt i tätbefolkade områden, särskilt om det har varit lite regn. Grillning och små kaffeskålar kan fortfarande hittas på de flesta ställen när vädret är rimligt bra.

ADVERT

Mest populära