All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Nej, det borde inte papper papperskorgen

Korrekt källsortering:

Det finns olika källsorteringssystem runt om i landet, men på sort. nej, informationen är lokalt anpassad så att du får information om systemet där du är - oavsett om du är hemma, besöker en annan del av landet eller bara flyttar till en ny plats. Allt du behöver göra är att söka efter "julpapper" eller andra produkter du undrar hur du ska källan.

Källa: Marianne Holen, General Manager of Loop Foundation för källsortering och återvinning.

- I de flesta kommuner sorterade glansigt presentpapper restavfall, säger Marianne Holen, vd för Loop Foundation för sortering och återvinning.

Med andra ord borde den inte kastas i pappersoppa.

Anledningen till detta är att det mesta av julpapperet som säljs idag är av en kvalitet som gör det omöjligt att återvinna med annat papper.

- De flesta typer av presentpapper innehåller små pappersfibrer, men stora mängder lera och färgämnen. Det är därför inte lämpligt för materialåtervinning, förklarar Holen.

Felsökning

Men enligt Holen är inte alla medvetna om att presentpappret inte finns i papperstvål, vilket gör att det går fel. Det kan förstöra pappersåtervinning.

- Tyvärr finns det något slags fel, men för varje år blir människor bättre och smartare, hon lovar.

För att återvinna vid jul papper på rätt sätt, rekommenderar alkohol har avfallspåse julpapper redo när julklappar ska slås upp, så att det blir lättare att sortera.

Ett tips kan vara att ta hand om presentpapper som kan användas igen.

Little green

Ska vi tro Håkon Lindahl, rådgivare i framtiden i våra händer, vi har inte bara blivit bättre på att sortera rätt, men också välja presentpapper klokt.

- Det enklaste och säkraste är att köpa kraftpapper i mataffären, uppmuntrar han.

Kraftpapper är rent grötpapper och betraktas som papper. Det kan därför alltid återvinnas. Papperet är vanligtvis brunt och säljs i både matbutiker och andra ställen. Under de senaste åren har flera butiker också sålt papperet i andra färger.

Tips: Känn dina egna motiv på pappret för en mer personlig touch. Det kan också vara trevligt att använda ett rött silkeband som en tråd.

Om du vill använda det glänsande presentpapperet, hittar du det i mer miljövänliga utgåvor.

- Det finns många sälja återvinningsbara presentpapper. I regel är det märkt på förpackningen om det kan återvinnas som papper, säger Lindahl.

Artikeln fortsätter under bilden.

VAD GÖR DET: Gråpapper behöver inte vara tråkigt. Foto: PHOTO: Getty Images

Var kreativ

Återvinningsbar eller inte; Presentpapper fakturerar faktiskt miljön mycket mindre än julklapparna. Lindahl uppmanar därför dig att överväga dessa punkter innan du köper årets julklappar:

  • Ge bort erfarenheter och tjänster.De är i allmänhet mycket mindre miljöskadliga än saker. Exempel: Biografbiljetter, konsertbiljetter, presentkort i restaurangen, barnpassning, tvätt, snowboardkurser, etc.
  • Fråga efter önskelista och skriv önskelistan själv. Den minst miljövänliga presenten är den som aldrig används. Om du ger bort något som mottagaren vill försöka ta reda på för sig själv, är chansen att gåvan går rakt in i soptunna.
  • Splice på gåvor. Det är bättre för miljön att gå med någon för att köpa en stor och dyr gåva, än mer billig och liten. Kanske mottagaren kommer också att uppskatta det.
  • Ge bort något ätbart. Mat och dryck är gåvor som nästan alltid används och som är mer miljövänliga än saker.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära