All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Inget spel för att montera pumpen

En undersökning av försäkringsbolaget If under 2010 visade att var tionde pump monterades av en amatör och att felaktig montering är en vanlig anledning till att värmepumparna bryts.

När du har bestämt vilken luftvärmepump du vill ha är det dags att ta reda på vem som får montera den. Korrekt montering är nödvändig för att värmepumpens fulla fördel ska kunna uppnås.

Konsumentrådet påpekar att det är mycket viktigt att installatören gör ett grundligt jobb när man fyller anläggningen med gasen R-410A. I detta arbete ingår avancerad trycktestning och läckageavkänning. Även små fel här kan försvaga anläggningens värmefaktor. Och lägre värmefaktor betyder högre effekträkning för dig.

Det är viktigt att både insidan och utsidan är rätt monterade - och på rätt plats. Detta för att undvika irriterande vibrationer och buller. Och för att uppnå luftflödet på insidan sprider värmen bäst i ditt hem.

Läs också:

Trappa - kan den gamla ugnen räddas?

Kan den gamla ugnen sparas eller ska den bytas ut? Läs mer om vad du kan göra med en ugn här.

Tänk på detta när du väljer en montör:

  • Kontakta en officiell representant för varumärket du vill satsa på. Dessa bör kunna rekommendera dig en seriös montör i närheten av ditt hem.
  • Använd en NOVAP-godkänd återförsäljare. Dessa företag måste uppfylla vissa kriterier, inklusive att inte ge vilseledande eller felaktig information om egen eller andras produkter. På Norsk Varmepumpeforeningens webbplats (Novap) hittar du NOVAP-godkända återförsäljare.
  • Klimat- och föroreningsverket har från och med den 1 september 2013 infört ett certifikat för hantering av fluorerade gaser, be om detta. Detta krav gäller all personal och företag som arbetar med kylsystem, luftkonditioneringsapparater och värmepumpar som innehåller fluorerade gaser.
  • När du har kommit till en leverantör som du vill använda, kan du ordna en visning. Vid en sådan undersökning får du möjlighet att bedöma om montören är kompetent och seriös.
  • När du skriver ett avtal med leverantören, använd konsumentrådets kontrakt för hantverkare. Efter att ha genomfört en undersökning kommer installatören att kunna erbjuda ett bindande erbjudande.

Värmepumpen ska kosta cirka 5000 kr. Foto: Wikipedia

Kontrollera vad som ingår

Rådets Konsument har varit i kontakt med sju representanter för olika värmepumpstillverkare och bad dem lämna vad de tror är rätt pris för en standardinstallation av luft-luft värmepump.

Rådets Konsument anser att en god luft-luft värmepump kostar normalt mellan 15 0000 och 25 000 inklusive installation, medan spelarna i genomsnitt tror att standardinstallationen ska kosta runt 5000 kronor.Med standardmontering anser respondenterna följande:

  • Montera inuti och ut, inklusive de komponenter som behövs för montering av utsidan - främst väggfästen och vibrationsdämpare.
  • Vissa, men inte alla, tror att dräneringsslangen på marknivå bör ingå i priset.
  • Dessutom kopplar de isolerade kopparrören utsidan och insidan, strömkabeln och plastkanalerna som skyddar kopparrören och elkablarna. Vissa aktörer tror att 3 meter kopparrör, nätkablar och kanaler borde ingå i standardmontering, medan andra anser 3 till 5 meter. I genomsnitt hamnar de på ca. 4 meter.
  • En standardmontering kräver att installatören har enkel tillgång till ström till utomhus- eller inomhusenheten. Om installatören behöver ström på insidan eller utsidan varierar det från modell till modell. Om det skulle krävas elverk skulle detta inte ingå i priset på en standardmontering.

Det är också lämpligt att sätta en svag tusenlapp på värmepumpens hölje, vilket skyddar utsidan av snö, is, regn och löv och se till att pumpen fungerar så bra som möjligt.

Källa: Konsumentråd

Läs även:

Dölj värmepumpen

Bygg ett enda plywoodhus och göm det fula utanför värmepumpen.

ADVERT

Mest populära