All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Nio tips som gör rengöring en bris

En av de främsta orsakerna till att tvätt och städning brukar känna sig som en energi och som gör att vi frestas att skjuta upp hela projektet gång på gång, är bara den mängd saker som ska åtgärdas.

Men ju längre vi exponerar desto smutsigare kommer det att vara runt oss tills vi en dag ger upp och skrubbar i bästa cinderella-stilen tills allt lyser och luktar av grön tvål och Zalo igen.

Men visste du att det finns en metod som aldrig behöver användas för en så stor rengöring? Här är cheat tricks som ger dig renare hem - utan svett, tårar och hot.

Lösningen? Allt du behöver är tre minuter om dagen.

Har du hört talas om korgtricket?

Enligt American Domaine Domaine Domaine är en stor korg en av de allra första sakerna du borde investera i.

- Använd det här varje dag för att samla rötter som har hamnat på fel ställe eller i fel rum , rådgör webbplatsen.

- Snabb springa genom huset och hämta dig med vardagliga saker, kläder, leksaker eller röra där det inte hör hemma.

KURV: Detta sparar tid och frustration. FOTO: Trine Jensen

I nästa omgång tar du vad du har samlat och ser till att dessa saker återvänder till sitt rättmätiga hem.

- Lämna inte varukorgen till nästa dag eller ännu längre, varna webbplatsen.

- Då får du i den situationen att det kommer att bli en ny energi för att sortera dig själv genom de saker du samlat.

Charlotte Sagvik på Citymaid Hjemmeservice AS anser att korgtricket kan vara en smart lösning för att hålla reda på röra i hemmet.

- Problemet är ofta att sakerna blir för långa för att flöda och att det så småningom kommer att finnas så mycket kontroll för att städa upp som exponerar och löper ut, förklarar Sagvik Click Bolig.

- Det är mycket bättre att göra en rengöringsrutin, oavsett om du tar denna runda varje natt eller varannan morgon. Målet är att du ska vara strukturerad nog att alltid ha en översta hand på röra.

- Det blir rot i allas hem, men det är inte lika bra hemma med dem som är bra att hantera detta innan det blir ett synligt problem.

Kasta ofta

Många av oss tar en ordentlig runda kanske en gång per år för att kasta ut eller ge bort kläder, utrustning och leksaker som har blivit för små, sköljda eller när vi helt enkelt slutar.

Men om du också gör det för en vanligare vana, kommer det också att bli en mycket mindre avskräckande upplevelse.

- Du bör åtminstone ta en grov utrotning fem till sex gånger per år, ofta till och med oftare, förklarar rensa expert och grundare av organisationen företaget Apple Shine Lifestyle organisationen i New York, Amelia Meena, den Klicka Property.

- Ta bort allt som passar eller jobbar längre, både kläder, möbler, leksaker och utrustning

SYSTEM: Se till att allt du äger har en fast plats där den hör hemma.FOTO: Trine Jensen

Meena förklarar att många är tveksamma till att bli av med saker, även kläder som inte passar, och värre blir det, desto mer kostsamma objekt var inköp.

- Men om du tror det, kommer du inte att kunna bli av med något. Vad du måste tänka på är: Har jag haft behov av dessa under de senaste veckorna eller månaderna? Om svaret är nej, så kan du definitivt bli av med det.

Tips: Om det är något du är osäker på om du verkligen lyckas ge bort eller kasta bort, lägga den i en påse vid biljettluckan eller loft i ett par månader. Om du fortfarande inte har missat det kanske du vill inse att du säkert kan släppa den.

Lägg på plats

Meena, som arbetar med att hjälpa trangtboende New York-borna får tidier och mer organiserat hem, tänk på yttersta vikt att göra, är att göra stora lagringslösningar och vara förenliga med att lägga alla tillbaka i sin fasta plats när du har använt den.

- Det kan låta enkelt, men de flesta av dem har smärtsamt upptäckt hur snabbt röran ackumuleras, och hur svårt det är att hitta saker när det inte läggs tillbaka där det hör hemma, förklarar rensa expert.

- Ta dig tid att hitta en fast plats för allt du äger, det kommer att löna sig på lång sikt.

RE OPP: Se så mycket snyggt sovrummet var! FOTO: Trine Jensen

FÖRBÄTTRING: Det är mycket trevligare att sitta i en snyggt inredd säng än en rörig. FOTO: Trine Jensen

Meena förklarar att klichén som du aldrig kan få tillräckligt med förvaring är lika sant som sagt.

- Smart och funktionell lagring kommer att revolutionera ditt hem och göra det till ett spel för att hålla reda på. Många tvivlar på att de inte har plats för ett förråd eller för stora skåp som roten kan döljas i, men lagring kan vara så många. Använd kryckorna och krokarna, baksidan av skåpdörrarna och investera i möbler med dold förvaring.

Re upp säng

Tidsfristerna är oftast mer kommer att ligga i ett prydligt bäddad säng än i en rörig ett, vilket kan förklara varför vi sover vanligtvis så bra när vi bor på hotell.

Gör det en vana att bädda ditt hem varje morgon, och inte bara kommer ditt sovrum se mycket mer välkomnande, men du kanske vill sova bättre också.

- Skaka kuddarna och sätt dem på plats, skaka ut duvet och ligga bra med den övre kanten nedfälld, förklarar Meena.

- Dessutom har du en fin sängspridning, lägg den här över sängens botten och så småningom ordna några kuddar på plats.

TIPS: Om du har örngott på soffan bör du också tilldela några minuter till dessa. Shake, "fluff up" och sätt på plats och tipsa; Din soffa ser mycket snyggare och renare ut.

Meena tror också att du ställer in en standard för dagen om du oroar dig för att spola bädden varje morgon.

- Komma igång när du planerar att fortsätta är ett bra råd, även när det gäller att hålla ditt hus i ordning.

KAOS: Ta en kontroll över allt som hänger på kylskåpet. Det finns garanterat något som kan göras i skräp.FOTO: Trine Jensen

DROP OFF: Rotera ytor blir snabbt dammiga. Rengör och torka av - dagligen. FOTO: Trine Jensen

Torka ut

Det ser snabbt ut smutsigt och rörigt om damm och kaniner får samla in, särskilt på synliga ytor. Undvik detta genom att ta en rund tvättduk över alla ytor åtminstone varannan dag.

- Bord, bokhyllor, sängbord och köksdisk, torka av alla ofta, förklarar Sagvik.

- Det kommer att göra det överflödigt att ha en rund tvätt på detta och gör ditt hem rent och snyggt hela tiden.

Golvet snurrar snabbt med en torr mopp.

Töm kylskåpsdörren

Vem betyder inte att kylskåpsdörren alltid är täckt med huvudavtryck, pizza menyer och memorabilia på skivspelare och middagsprodukter?

- En kaotisk kyldörr gör ditt kök snyggare än det är, förklarar Meena.

- Ta ett par minuter en gång i veckan och gå över vad som verkligen behöver hänga och vad som kan gå direkt i soporna.

Inte bara kommer ditt kök att bli snyggt, men du kommer definitivt att ha större kontroll över vad du faktiskt måste göra och köpa om inte tusentals saker alltid hänger på varandra.

BRETT: Låt det inte vara ett kaos i garderoben. FOTO: Trine Jensen

HANG OPP: Du sparar mycket tid på morgonen om du är snygg i garderoben. FOTO: Trine Jensen

Utrymme i garderoben

Hur mycket tid har du förlorat i åren för att leta efter något att bära? Kläder som matchar? Den perfekta outfiten för dagens tillfälle? Du kommer att spara dig både tid, städning och du kommer också ha en bra affär om du bara tar tid att skapa en ren garderob.

- Kasta med hård hand, har en stylist och showroom manager på Detta är PR, Anette Ousdal, tidigare sagt till Click. nr.

- Ge bort till UFF eller sälja kläder som du inte har använt under den senaste säsongen. Ta dig tid att tänka på vilka kläder du behöver för ditt liv, vad gör du egentligen, både på jobbet och när du kommer att förgöra dig själv. Vad är din stil? Här hittar du definitivt en röd tråd.

Ett annat knep är att färgkoordinera kläderna i din garderob så att samma färger är anslutna.

- Du sparar tid nästa gång du letar efter en outfit som matchar, förklarar Ousdal.

- Som en bonus kommer din garderob också att bli snyggare.

Skåp och lådkontroll

Många tycker om att tänka på allt du kan lägga på i lådor och bakom skåpdörrarna. Men om du drömmer om en snyggare och mer organiserad 2015, bör du göra det vanligt att hålla det rent och städat i lådor och skåp.

- Kökskorgar är alltid offer för mycket röra och störningar, förklarar rengöringsexpert och grundare av organisationsjunkie, Lauren Wittmans hemsida, till Click Housing.

- Dessutom har många en "rörig låda" där allt du inte vet fullt ut var du ska lägga kommer.

Lösningen? Veckoprodukter.

- Kakor som är trasiga kan kasseras. Knivar som behöver slipas ska slipas. Gruppera saker tillsammans och du vill göra matlagning och bakning gå snabbare och effektivare.

ROTESKUFF: Alla har en, men försöker också ha kontroll över innehållet här också. FOTO: Trine Jensen

Detta gäller även andra lådor i huset, som i badrummet och i sovrummet.

- Strumpor måste vara ihop, detsamma gäller för korts och handtag, rådgör Wittman.

- Koppla ihop strumporna innan de sätts på plats efter tvätt och sortera underkläder utifrån om det är vardagligt eller för användning. Gruppbromsar efter modell.

Brickor är perfekta för både lådor i sovrum och badrum.

- Du håller ögonen på vad som händer med en lådor, förklarar Wittman.

- Dessa finns i många storlekar. Den minsta är perfekt för lådorna i badrummet där du kommer att komma ihåg små saker som nagellack och ögonskuggor, och de större är perfekta för att dela upp nattdräkter, strumpbyxor och andra underkläder.

Köp blommor för dig själv

Enligt Domaine-webbplatsen är blommor inte bara ett rengöringsband, utan det perfekta belöningen för dig själv efter att du äntligen fått kontroll över kaoset i hemmet.

Sagvik håller med om.

- Fräscha blommor är det enda som gäller ett snyggt och rent hus. Inte bara lägger det till en prydlig lyxig lyx, men sprider också utsökt doft i ditt rena, snygga hem.

ADVERT

Mest populära