All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Utomhusljus med sensor?

Utanför ljus är bra att ha när du behöver låsa upp garaget, hitta porten eller andra utmaningar som kommer att bli svårt i mörkret. Men hur? Vilka alternativ har du?

Alla automatiserade system kan göras mycket enkla eller komplicerade och involvera ingenjörer, programmerare och elektriker. Prisskillnaden blir då.

Finns det mycket att spara på sensorstyrt utomhusljus?

Om du lämnar utanför ljus kvar på hela året och har tre 60 watts glödlampor kommer att vara 8766 (timmar på ett år) x 180 (tre 60 watts glödlampor) = 1577, 88 kW / h. Med ett genomsnittligt elpris på 50 øre per kW / t betalar du 789 kronor för kråka för att få det både varmt och lätt.

Om du är förnuftiga och stänga utanför ljus mellan 23 och 07 på morgonen, är vi lämnade med en löpande utgifter en tredjedel av detta 263 miljoner per år.

Använder du lågenergilampor istället gala besviken, men du blir lite rikare, med 3:11 watt lågenergilampor använda 145 miljoner vid makten, lämna ljuset på hela dagen i ett år. Om du bara har ett ljus på natten, är strömförbrukningen 48 kronor.

Om du har helt strålkastare med tre 500-watts strålkastare kostar 2192 kronor per år med ljus endast på natten och 6575 om du lämnar den på dygnet runt.

Sensorn kontrollerad lampa som lyser endast en timme inom en dag, är energikostnader per år för de tre exemplen på respektive 33 miljoner för 3 x 60 watt glödlampor, 6 miljoner för tre sparare glödlampor på 11 watt och 274 miljoner för strålkastaren på 3 gånger 500 watt.

Med andra ord är du uppe i ganska stora installationer för att spara besparingarna.

Men ändå ...

Ekonomien är inte den stora motivatorn, men det finns flera andra anledningar till att sensorstyrd utomhusbelysning kan vara tillämplig.

Först och främst är det både praktiskt och roligt att mötas med upplyst garage, uppfart och entré när du kommer hem efter mörkret. Samtidigt lyser du inte hela området kontinuerligt.

Dessutom finns det ett visst underhållningsvärde i system som gör saker i sig, enligt dina instruktioner.

Vilka är alternativen för sensorstyrda nattljus?

Allt i ett

Foto: Biltema Visa mer

Det enklaste är att köpa en eller flera utomhuslampor med inbyggd sensor. Dessa finns i alla större lampbutiker och hos butiker som Clas Ohlson och Biltema.

Priserna varierar mycket från ett Biltema hundrack för en svart eller vit 200 watt glödlampa och uppåt beroende på design och kvalitet.

Om du vill behålla lamporna du redan har finns det två alternativ. En är att du sätter in glödlampor med inbyggd sensor. Dessa finns i flera sorter och prisnivåer. Vi har sett glödlampor med en sensor för 249 kronor för en 15 watt-utgåva på Lampetorget och ett paket med tre bitar av 11 watt till 199.- på Lamp Magazine. Du hittar också många erbjudanden mellan dessa.

Om lampor med inbyggda sensorer ska fungera beror på hur lampan är utformad. Om det begränsar vad sensorn uppfattar riskerar du att lösningen inte fungerar som du vill.

Separat sensor

Foto: Clas Ohlson Visa mer

I andra fall kan lampan inte placeras där rörelsen uppstår. Då kan det finnas en bättre lösning med en separat sensor som styr en eller flera vanliga lampor. Detta kräver installation och enligt föreskrifterna måste detta göras av en elektriker.

Att vara i denna galeien först låter dig välja mer avancerad utrustning som beter sig intelligentare. Ett problem med de enkla varianterna är att de slår på ljuset när de upptäcker en rörelse, då lyset är på för den förinställda tiden och slocknar sedan. Då måste du armarna för att utlösa det igen om du inte är färdig med dina föremål som behöver ljus.

De mer intelligenta lösningarna upptäcker den första rörelsen och slår på ljuset, men de fortsätter att upptäcka ytterligare rörelser och stänger inte av tills den förinställda tiden har gått efter det senaste draget.

Du bör ägna mer uppmärksamhet åt sådana funktioner.

En lågpris rörelsessensor kostar ett stort hundra på Biltema. Om du har mer avancerad utrustning, kontakta installatörer.

ADVERT

Mest populära