All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Fin trädgård på våren för att fixera hösten

september är den första höstmånaden. och det kan vara tillrådligt att förbereda trädgården under den kommande säsongen. Trots att sommaren är över är det mycket att göra i trädgården, och det finns fler blommor som trivs nu.

Växt höst

höst, innan frosten kommer, är en bra tid att plantera, både buskar och träd. Dessutom är september och oktober det dags att plantera lökar och lägga grunden för nästa vår.

- Fördelen med plantering under hösten är att det finns gott om fukt i marken och att man slipper få torka i kombination med stark sol direkt efter plantering. Men även om hösten är normalt kraftig nederbörd är viktigt att se till att vattna väl efter plantering särskilt om jorden och pelleten är torrt, förklarar Helen Bergh från Plantmania.

- En annan fördel med att plantera på hösten är att växterna kommer snart på våren. Det är också trevligt att använda hösten för att planera nästa säsongs säsong.

TIME TO PLAN: Hösten är en bra tid att plantera lök. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstockphotos. com

Clearing i rabatterna

Kontrollera den svala taket

- Även i september, är det klokt att sålla ut lite ogräs, gräva upp rötterna och förstöra växterna. Om du fortsätter att luke nu, blir det mindre lyckligt på våren, påpekar Bergh.

Marken i sängarna kan spinnas, stängas och befrukas. Bergh anser också att fallfrukten bör avlägsnas.

- Nedfallsfrukt kan vara en damm för både råttor och rådjur. Det är trevligt med rådjur i trädgården på vintern, men det är inte ovanligt att trädgården ska foder station senare under våren, och båda tulpaner, nya skott av buskar och träd och penséer kan vara ett minne blott under en natt eller två.

Tommy Tønsberg från Hagelskapet betonar bonytt. nej att det finns mycket du kan men ska inte göra i trädgården på hösten.

- Det är en bra idé att gnugga lite i sängarna och bli av med löv, förklarar han. Och om du har tillgång till kompost kan du sprinkla det nu. Men vänta på markförbättringen på våren.

Skydda växterna mot vinterskador

- Rosorna skyddar dig mot frost genom att lägga ca. 15 centimeter högt lager av jord runt dem. Det skyddar podiet, berättar Bergh. Rosorna bör inte beskäras mer nu, eftersom rosor ofta fryser tillbaka. Ta bort endast bleka eller skadade grenar. Täck sommarblommor mot våt frost. Buskar och små träd kan stödjas så att de är lite mer beredda att klara av snöets vikt.

- Den största faran är fortfarande vårsolen, påpekar Tønsberg. Därför bör du täcka växterna i januari. För det kan du använda striesekker eller granbar. Torv är inte lämplig eftersom det lockar mycket fukt.

Man bör vänta med att klippa stavarna på våren, tillägger han.

Titta på gräsmattan

Stäng sängarna: Om du stänger gräset nu blir det mindre till våren på våren. Foto: PHOTO: Asli Cetin thinkstockphotos. com

Gräsmattan ska rakas så att det inte finns några liggande högar fuktiga löv och ruttna.

Hur mycket kostar experten att gå till trädgården

- Det är viktigt att inte klippa gräset för kort ", förklarar Tønsberg. Om gräset behåller en viss längd blir det mer motståndskraftigt när det är kallt.

- Hösten ska slutklippet vara ca. 5 centimeter hög. Om gräset är kortare kan det orsaka frostskador och om gräset är för långt kan svampar och råttor utvecklas, lägger Bergh till.

Göra trädgårdsmöblerna klart för vintern

Det är en bra idé att förbereda trädgårdsmöblerna innan de rensas bort för säsongen.

REMOVE LOVE: Ta bort löv från trädgården så att den inte ligger och ruttnar. Foto: FOTO: Jason Maehl thinkstockphotos. com

KLICKA PLEN: Gräsmattan kan klippas på hösten men klippa inte den för kort. Längden ska vara ca 5 centimeter. Foto: PHOTO: Ljiljana Pavkov thinkstockphotos. com

- Föroreningar och damm i luften eller regnvatten kan byte på möblerna genom vintern, så att förhindra trädgårdsmöbler skadad bör avlägsnas vid slutet av säsongen, sade Bjorg Owren, från ifi. nr.

griper du bör ta innan trädgårdsmöbler anges

Om du låter gammal smuts som ligger på ytan med tiden, möbler blir kortare livslängd och behöver tätare underhållsintervall.

- Det är också mycket trevligare att ta reda på några rena och snygga möbler när den första vårsolen äntligen ser tillbaka, säger Owren.

Husvask lämplig

För allmän rengöring av trädgårdsmöbler är att storstädning eller liknande, milda rengöringsmedel bra alternativ. Tvättmedlet kan appliceras med en spruta, svamp eller skurkudde och skruvas sedan lätt. Skölj alltid noggrant så att det inte finns några tvålrester kvar. Trädgårdsslangen passar bättre än högtryckstvätten; Det är mängden vatten som bestämmer hur väl det tvättas, inte pressas på vattnet, skriver ifi.

Det finns teakreningsprodukter för teakmöbler som kan användas med fördel. Följ alltid tillverkarens instruktioner.

Det är den coolaste interiörbilder

Hur man använder gödningsmedel på rätt sätt

Hag e utan möda

WASH FURNITURE: Tvätta möblerna ordentligt så det inte kommer vara kvar spår av rengöringsmedel. För detta är trädgårdsslangen utmärkt. Foto: FOTO Kristian Owren / IFI

ta bort smuts: En skur är effektiva för att avlägsna smuts från möbler. Foto: FOTO: KristianOwren / ifi

FÖR PLASTSTÅL: Det finns olika dynor anpassade till olika ytor. För en plaststol är en bra kudde lämplig. Foto: PHOTO: Jordanien / ifi

- Kan jag kasta barnet i duschen?

ADVERT

Mest populära