All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Klok och läckra med linoleum

Idag finns otaliga varianter av golv, och det passar lika bra i privata hem som i offentlig miljö. Det handlar bara om att hitta exakt vilken typ du gillar och det passar ditt hem. Kanske vill den yngsta tjejen ha rosa golv som är i stil med prinsessans inredning, eller hur är det med ett schackgolv i rummet? Möjligheterna är många.

På 70-talet var linoleummattor på golvet så naturligt som orangefärgade gardiner, brun möbler keramik på hyllorna. Senare hade golvbeläggningarna en doft av institution över dem, och många valde vinyl, laminat eller parkett istället. Nu går linoleum in i norska hem igen och visar statistik från Prognoscentralen och efterfrågan från återförsäljare.

- De senaste 10 åren har använts mycket laminat och parkett. Nu börjar folk känna som något annat på golven. Och allt fler lägger linoleum på vardagsrummet, och inte bara i köket, sovrummet eller barnens rum, säger Gunni Marie Blunck på Forbo Flooring leverantör. Ofta är det unga människor som vill ha något annorlunda än de traditionella trägolv i vardagsrummet i den nya lägenheten har någon öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, och passar därför väl med linoleum båda ställena, andra är mycket miljömedvetna och väljer linoleum därför .

Helt naturligt

Många människor vet inte riktigt vad linoleum är.

- Människor blandar linoleum och vinyl, men linoleum är en miljövänlig naturlig produkt, förklarar Blunck. Det finns en viktig anledning till att fler och fler väljer den här produkten, tror hon. Linoleum bygger på ekologiska principer med linolja, tremel, harts, kalksten och miljövänliga pigment.

En serie linoleumgolv är också miljömärkt - vilket innebär att de måste göras med betoning på förnybara råvaror och hållbart skogsbruk, har mycket begränsat innehåll av farliga ämnen, och vara hållbara. För miljömedvetna konsumenter är detta ett bra alternativ, och många arkitekter föredrar golvtypen på skolor, hälsoinstitutioner och kontor.

I de europeiska länder som Holland och Frankrike, ser vi att fler kaféer och butiker väljer linoleum och ofta i några ljusa färger som orange, blått, grönt och turkos. I Norge säljer grå och beige bäst - åtminstone än.

ADVERT

Mest populära