All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Till nästa år du kommer att älska denna

Värme: Röda och orange väggar skapar förbund till södra regioner, värme och energi. FOTO: Colourbox Foto: Illustration: Colourbox

I åratal, nämligen John Doe valt säker när det kom till färg hemma, och valde en palett av vitt, beige och kanske - om man var lite vågad - ljusgrå.

Men lyckligtvis ser det ut som att denna färglösa trend vänder. För närvarande förutser trendbyråer och inrikes experter både hemma och utomlands att färgerna igen kommer att smyga in i tusentals bostäder.

2015 apelsin

För fjärde gången har målning och måleri kedja Colorful namngivna dess "Year Color" där de har analyserat och tittade på de tendenser och trender och talar med både experter och konsumenter att komma fram till vad det är som verkligen kan kallas "Arest färg."

- Vi vill se vilken färg det är som kommer att vara mest lämplig för norrmän under det kommande året, förklarar creative director på Colorful Norge, Tale Henningsen klicka bostäder.

- Här har vi sammanställt information från internationella trenden byråer, egen analys av den norska marknaden och norrmän färgvanor samt rörelser i den professionella marknaden.

Förra året var färgen blågrön, medan detta år enligt experterna är orangan sant.

- Orange är en färg av glädje, lekfullhet och positiv värme, förklarar Henningsen.

- Färgkontrasterna med de inåtvända färgerna vita, grå och svarta. Att Orange blir en allt aktuell färg i Norge är antagligen ett behov av att bryta sig ur den grå toner som har omgav oss från arkitektur, inredning och mode under de senaste åren.

Orange i historien

Henningsen tycker inte att det är förvånande att trendexperter har tro på orange.

- Orange är en färg som är djup i våra människor, och är också en av de mest återkommande färgerna. Redan från 1800-talet inspirerades britterna från de jordiska oransolen från kolonierna. Färgområdet från persiska mattor och exotiska kryddmarknader blev ett naturligt inslag i dagens brittiska interiörtrender.

Popkonströrelsen med Andy Warhol i huvudet tog på apelsin för att uttrycka glädje och frihet. Under 60- och 70-talet stod olika orange toner starka både inomhus och mode.

- Orange representerade en modern kontrast till det konforma gråa och signalerade sorgfria, lycka och framtida förtroende, förklarar Henningsen.

- Varma orange toner har en antydan av tradition över dem, men kombinerat med nya färger och material gör det en ny och rolig vridning.

Färgkortets årskalender 2014 beskriver totalt tolv nyanser av apelsin som är indelade i tre familjer: Varm Orange, Neutral Orange och Clear Orange, förklarar Henningsen.

"The Kindest Color"

Frank Sinatra frågades en gång om sin favoritfärg och uppgav att det var orange eftersom färgen helt enkelt var "den lyckligaste färgen".Och orange är utan tvekan en färg som påverkar oss mycket, oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

- färger påverkar oss både medvetet och omedvetet, färgexpert och författare Tove Steinbo, som har skrivit boken Färgerna berätta - om vikten av färg, som tidigare nämnts att klicka bostäder.

- Ibland kan du också känna effekterna av färger fysiskt, som att komma in i ett rum där du verkligen inte gillar färgen. Då kan du märka direkt att du blir både yr, ledsen eller stressad.

Steinbo, som i mer än 20 år har undervisat i färg psykologi och färg symbolik, inte tycker att det är så konstigt att vi återigen börjar se tendenser att omge sig med en starkare och mer färger.

GLA 'FÄRG: För nästa år kommer vi att älska fräsch och vacker orange färg Foto: Foto: Sveinung Bråthen / Colorful argentinska rike

- Nu har vi länge varit helt besatt med ljus och neutrala toner, och ser Vi nu också nu börjar färgerna äntligen gå in i norska hem igen. Nu är vi mogna för lite förändring och för färger.

Henningsen håller med om:

- Detta är en annan naturlig konsekvens efter år med en neutral färgpalett. Vi förlorar en del av vår identitet och kreativitet med vita utrymmen och gråhus.

Hur förse dig med färger

Många kanske tycker att det är lite överväldigande att behöva möblera med en så stark och energisk som orange, men frukta inte, experter tror att du kanske kan få apelsin att se bra ut oavsett vad andra färger du har hemma.

- Du kan bötfälla välja ljusa färger på alla fyra väggar om du vill, men det är mer komplicerat att lyckas än om du väljer dina mindre objekt, förklarar färgexpert och chef för The Daily Dagny, Dagny Thurmann-Hoelseth.

- Om du vill ha ett enklare tillvägagångssätt är det lämpligt att fokusera på de stora möblerna i rummet. Soffan är perfekt i en knockfärg, som en intens röd-orange, smaragdgrön eller en vacker nyans av gul.

- Det är en myt att du blir trött på en soffa med personlighet snabbare än en utan.

Thurmann-Hoelseth förklarar att det är smart att hålla sig borta från de klassiska trendfärgerna när man investerar i en så kostbar möbel som en soffa.

- När du har hittat en soffa i den färg du vill ha - eller stolen eller möblerna du vill färga - är det dags att välja väggens färg. Veggfargens uppgift är att skapa harmoni och gott humör i rummet och det finns två sätt att göra detta: gå för samma färg på väggen, men i en blekare nyans. Om du till exempel har en röd soffa kan du ha en blekpulverfärg eller persika på väggen. Eller du kan satsa på en modern neutral nyans på väggen, vilket lyfter fram, men tar inte mycket utrymme i rummet. Bra neutrala färger är blåa och gröna. Sedan gå till tärning nyanser, de kommer att markera färgerna runt och få dem att glöda.

Det enda misstag du kan göra enligt Thurmann-Hoelseth är att släppa färger när du dekorerar.

- Det är helt onaturligt för människor att bara stanna i färger som vit, grå och beige, förklarar färgexperten.

- Och detta kan faktiskt orsaka galenskap, koncentrationsproblem och en känsla av att något saknas.

Lösningen är färg - och mycket av den.

- Röd, apelsin och gul är energiska färger och färger som många är rädda för kommer att vara lite "många" att leva med, förklarar Thurmann-Hoelseth.

- Men samtidigt behöver dessa färger vi desperat, speciellt under de mörka vintermånaderna. Man behöver faktiskt färger för att överleva.

Färger för färg

Henningsen i Fargerike tror också att nordmän efter många års vit nu äntligen är redo att vara lite mer vågiga på färgfronten.

- Från Norge har vi alltid använt mycket fler färger i Norge än vi ser idag. Och med vårt klimat och väder behöver vi denna energi som vi finner i apelsin.

Thurmann-Hoelseth håller med om:

"Det är så bra att se att norrmän har blivit hårdare på senare tid när det gäller färganvändning", förklarar experten.

- Det är tydligare att vi går tillbaka till våra färgglada rötter. Samtidigt är den fortfarande vit / grå, som förblir dominerande i tidningar, bloggar och Instagram, men pendeln har klart vända sig och det är ingen tvekan om att vi är på väg till en mycket mer färgstark framtid.

ADVERT

Mest populära