All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Nymalet + matte = true

I Norge har vi en tradition av vita färger och bönor. Sedan urminnes tider har norrmännen uppfattade ett hus med en glänsande fasad som är väl bevarade och nymålade, medan frostat huset ses som slitna och dåligt underhållna. Men nya mattfärger och bönor utmanar plikten. Ny och matt är inte längre en tankegång!

Mattfärger gör att den valda färgen blir sann. Starka färger känns mjukare och mattytan ger ett sensuellt, exklusivt och nästan mineraliskt utseende.

Användning av glansig kontrast

Ett mörkt hus med matt glans verkar elegant och diskret.

Mattytor kan användas för att betona arkitekturen och ge huset en snabbare beröring. Kombinera matt väggar med vita vindrutor, fönsterfönster och andra strålkastare i en matchande färg kommer att ge en effekt på huset. Glans kontrasten i svartvitt färg är ett annat alternativ som uppnås genom att kombinera matt fasadfärg med blankfärgad färg i samma färg. Glanskontrast används således på plats för, eller som ett komplement till, färgkontraster för att ge husets karaktär.

Blank och halvblank målar en mörk färg kan göra ditt hus flashiga, medan en mörk hus i glans kommer att visas som elegant och diskret.

Den som vill att huset ska märkas, glitterar med ljusa färger i högglans. Skulle huset eller stugan å andra sidan gå mer i ett med naturen, rekommenderas att mattbehandlingar används i mörkare jordfärger.

substratet spelar en roll

Den grundläggande regeln när det kommer till det matta och blanka ytor, är att en matt yta döljer brister, medan en glansig yta avslöjar. Applicera en matt färg, en fasad kommer att bli tystare och mjukare än om den målades halvblankt eller blank.

Vad en glans en nymålad fasad skulle ha har blivit en fråga om smak och nöje!

Glansbilden är en indikation på hur mycket solljus en yta reflekterar. Förutom färgens glansmärken, kommer pigmentering och substratets natur också att spela en roll i hur smidig ytan upplevs. De reflexer som färgen ger kommer att öka med mängden pigment, så att en kraftfull färg återspeglar mer ljus än en duschfärg kommer att göra. En grov, ospädd klädsel kommer att återspegla mindre ljus än en jämn planad fasad. Detta medför att samma färg och färg upplevs ganska annorlunda på grova och hala ytor.

Moderna mattmålningar och pärlor för fasad har bra repor och samma hållbarhet som normala behandlingar. När en glänsande färg är åldrad blir den matt, och glansen kan göra att muren ser ut skärmad. En matt färg eller fläck hålls jämnt matt under hela sitt liv.

En matt fasad blir tystare och mjukare.

Övriga traditioner av "Sweet Brother"

De traditionella svenska husen är traditionellt målade med matt röd färg.

I vårt grannland har matt fasadfärger använts sedan 1700-talet, och den "lila röda stugan" är traditionellt målad med Falu röd färg, som är ett slam utan sken.

ADVERT

Mest populära