All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hue liknande färger - harmoni och helhet

Här väljer du färger från hela färgcirkeln. Lösningen finns inte på färgcirkeln, men i färgtriangeln. Den gemensamma nämnaren är placeringen i färgstriangeln. Om du väljer färger från samma område på triangeln får du färger som är bra för varandra. lika färgliknande, till och med vitliknande, även svart eller mellannivå från mitten av triangeln. Nabfarger och kontrastfärger kan också nyanseras.

Alla färger hör inom samma område av färgstriangeln.

Har du någonsin upplevt att en röd och grön färg är "bara densamma som omvänden"? Sedan är de nyanserade. Bara vi dämpar färgerna, de kommer att ha en gemensam karaktär som får dem att samarbeta.

I NCS-koderna på färgprovet är det de första siffrorna du måste ha kontroll över; De två första indikerar svarthet i färgen, de två följande styrkorna i färgen. Om du har S 1010-Y80R; en vitaktig kulørsvak nyans av rött (rosa), och kommer att ha blå, gul, grön, turkos eller andra färger som matchar, välja färger som har S1010- som ett första steg i färgkoden, eller vem som har rätt i närheten.

För ögat verkar detta vara korrekt; Pastellfärgerna smälter väl samman, liksom de mörka jordfärgerna och de färgstarka färgerna. Om vi ​​blandar dem, kommer vissa av färgerna att bli smutsiga medan andra kommer att blåsa eller grilla.

Nedan följer några exempel.

Ljusskuggade nyanser

Ljusa, dämpade nyanser.

Här är i grunden turkos, röd och gul. Så olika färger - ändå bildar de en harmonisk helhet. Nyckeln ligger i nyanser: endast en liten färg, mycket vit och lite svarthet.

Mörka dämpade färger

Mörka, dämpade nyanser.

Utgångspunkten är en varm röd färg och en grön färg med gul. Alla är färgrika och innehåller mycket svarthet. Hög grad av svarthet dämpar färgerna och ger paletten ett lugnt uttryck.

Färgrika nyanser

Färgade nyanser.

Utgångspunkten är de fyra elementära färgerna röda, gula, blåa och gröna. Här måste vi blockera våra ögon. Blicken går från en färg till den andra. Så annorlunda och likadana! Fräsch och glad, men de flesta kommer förmodligen att ta hand om dem i små doser.

ADVERT

Mest populära