All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Ny vit färg kommer att hålla vit

Husägare med vita hus upplever det som utmanande att de snabbt blir tråkiga. Smuts och swab ser mycket bättre på ett vitt hus än ett hus med mörkare färg. Färgtillverkaren Jotun trodde att de skulle göra något åt ​​problemet. Nu har de kommit med en produkt speciellt utvecklad för vita hus. Den nya exteriörfärgen har lagts till effektivt slitskydd och har extremt låg smuts, säger tillverkaren.

Blind Testad


National Institute of Technology, som har kompetens inom områden som materialteknik, kalibrering och certifiering var på uppdrag av Jotun Dekorativ testa en ny vit färg som kommer ut på marknaden 2016. Testet av Optimal Optiwhite utfördes av Vindal i Sandefjord från 15 september till 15 december 2015.


Seniorforskare inom materialteknologi, Kristian Kaltenborn, var ansvarig för provet. Han var närvarande ett par dagar efter det att de förmålade panelerna satts upp. Panelerna monterades liggande. En annan panel målades med Jotuns nya färg och en produkt från en annan tillverkare, dvs en tekniskt liknande produkt. Alla paneler applicerades på samma antal lager med primer och topplack, så att tjockleken var densamma vid slutbehandling.


- Detta var blindtest, förklarar han.

- Naturligtvis visste jag inte vilka paneler som var målade med Jotuns produkt.


Panelerna monterades med en lutning på 45 grader mot söder, som enligt standarden EN 927-3: 2006, så att de skulle få en tuff exponering och förblev så under tre månader.


Kristian Kaltenborn, som har lång erfarenhet av test av färg, kunde göra en annan besök i december konstatera att det fanns en markant skillnad syns på de målade panelerna från de två leverantörer.

- Jag blev förvånad över mätningarna, och Jotuns färg kom bäst ut i testet, sa han.

ADVERT

Mest populära