All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Nya VVS inte är igensatt

->

- Lägga membran tar tid och kräver noggrannhet, säger Lars Gulbrandsen i FFV.

Läs också: Hål i membranet ger ett hål i din plånbok

Det finns tyvärr ingen garanti att du får en torr och säker badrum bara för att du sätter våt membran. Felaktiga membranlösningar kan orsaka att fukt tränger in och skadan uppstår.

- Om membranet blir igensatt eller inte, mycket av utförandet av arbetet att göra, säger Lars Gulbrandsen, vd för Nationella rådet för våtutrymmen (FFV).

- Dessa produkter har en användarmanual som bland annat anger de kvantiteter eller områden där produkten ska placeras. Om membranet indikerar att fem plagg ska bli tätt, och du har en dålig tid och bara använder två lager, blir ditt arbete värdelöst. Placering av membran tar tid och kräver noggrannhet för att bli korrekt, påpekar Gulbrandsen.

Sårbara membraner

Men det är inte bara tillämpningen av det membran som är kritiskt. Skrov kan uppstå efter att membranet har lagts och innan plattorna läggs.

- Membranerna har en tjocklek av cirka en millimeter, och det finns lite att göra hål. Det är därför viktigt att du täcker membranet så att du inte beträda främmande föremål som kan orsaka hål i membranet, säger Gulbrandsen.

Oddvar Stensrød är biträdande chef vid Gjensidige, och var på sin tid med att skriva den första upplagan av våt norm. Han är väl medveten om problemen med att få vattentäta badrum.

- I många fall på grund av bristande kunskap, brådska och dålig sammanhållning mellan produkter som även helt nya våtrum är inte helt vattentät, sade han.

Använd svetsmembran

Medan det nationella rådet för våtutrymmen inte vill rekommendera en godkänd membranet snarare än den andra, är Stensrød inte i tvivel.

- Det viktigaste är att få ett helt tight membran och du bör inte spara någonting. Finns det tvivlar på att smörj membran kommer att monteras på rätt sätt så jag rekommenderar att du använder foliemembran, det vill säga antingen en vinylbeläggning avsedd för våt eller svetsbar folie. Och fråga om en 10-årig skriftlig garanti från dem som gör jobbet, säger han.

Och du kommer att vara helt säker på att du får en torr och säker bad, som varar länge, är det smart att investera i en bra dusch. Då kan du också bygga billigare, eftersom du inte behöver göra samma krav för rörgenomträngningar och membran på väggen.

- Installera dessutom en god vattenavstängningsventil kan helt förhindra vattenskador och du kommer också att få en bra rabatt på försäkringen, säger Stensrød.

ADVERT

Mest populära