All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Ny terrass behandlas också

Nya terrasser måste behandlas så snart som möjligt efter installationen. Detta bär det minsta av solens UV-strålar. Nyimpregnerat trä innehåller mycket fukt, men så snart träet innehåller 16 viktprocent fukt eller mindre måste vedet tvättas och behandlas.

Lita inte på fuktmätaren

Använd tummen, inte fuktmätaren, för att kontrollera om däcken har torkat, rekommenderar Jostein Brekka i Jordanien.

Men med hjälp av en standard fuktmätare på tryckimpregnerat trä kan det ge vilseledande resultat.

- Det finns så mycket koppar i tryckimpregnerat trä att det driver makt som vatten. Därför kan normala luftfuktighetsmätare inte användas. Använd en tumpinne för att mäta bordens bredd. Du måste veta vilka mål borden borde ha och jämföra dem. När träet torkar, krymper det, säger Jostein Brekka, produkt- och kategoriutvecklingsofficer i Jordanien.

Det är en myt att en nybakad terrass bör torka i långa perioder före steget. I gott väder går torkningen fort och plattan ska behandlas under samma säsong som den monterades.

Torkar bättre efter tvätt

Genom att tvätta ytan, öppna porerna så att vattnet och resurserna inuti kommer snabbare.

För att påskynda torkningen är det lämpligt att tvätta terrassen så snart plattan är belagd. Då sköljs överskott av salter och damm från produktion och transport bort från ytan, och fukten inuti veden kan snabbt torka ut.

- Du sparar för mycket arbete genom att ta tallriken tidigt. Då behöver man inte skrälla träet så att plattan kan slipas, säger Bjørg Owren, kreativ chef vid Ifi. nr.

ADVERT

Mest populära