All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ny teknik upptar badrum 2015

- Norrmänna är angelägna om nya och praktiska lösningar som gör badrummet till en hygienisk och bekväm plats. Det kräver att vi som leverantör utvecklar funktionella lösningar som gör det bekvämast att gå på toaletten, säger Wenche Sydhagen i Geberit.

Nya lösningar till önskelista

En undersökning av Nordmens önskemål till sitt nästa badrum, utförd av Geberit, visar att fler och fler av oss vill använda tekniken när vi ska borsta badrummet. I grund och botten är detta motiverat av en väsen av hygien.

- Ny teknik gör det nu möjligt att investera i lukter och beröringsfria sensorer som förbättrar hygienen hemma, förklarar Sydhagen.

På toppen av det nya badrummets önskelista är det fortfarande en fin design, i form av nya möbler och plattor, men så mycket som 35 procent säger att de kunde tänka på en toalett som eliminerar dålig lukt. Och 26 procent kommer att ha sensorer som låter dig gå från toaletten utan att dra ner, eller tvättkorgar som slår på automatiskt.

Slutligen stora brickor i duschen

Med väggavstängning har du fler möjligheter när det gäller golv.

Stora kakel är viktiga i trendbilden för hela huset. Men badrummet har traditionellt haft problem med de stora formaten eftersom de är svåra att lägga ner för att falla och resultatet har ofta varit att du är låst på mosaikplattor i duschzonen. Detta har löst tillverkarna genom att utveckla brandsläckare som är fästa vid väggen.

- Med en traditionell lutning på golvet måste man säkerställa fall från alla fyra kanterna, men genom att stänga av väggen elimineras detta och tillåter därför mycket större plattor i duschen, säger Sydhagen.

Luktar med lukt och bakterier

Illustration av hur luktsugning fungerar.

Toalett med doftstoft vakuum är också en av de innovationer som frestar många.

- Integrerad luktsugning i toaletten är en snygg finess som gör att du alltid kan ha ett rökfritt badrum. Det förstör det övergripande intrycket av ett fint badrum om det luktar illa och om du har betonat god kvalitet i resten av rummet, ska toaletten vara i linje med resten, säger Sydhagen.

Handhygien är också viktigt för många. Enligt Geberits figurer tvättar 80 procent av oss sina händer efter varje toalettbesök, men det är fortfarande 20 procent som säger att de inte är helt konsekventa i tvättstället. För att förhindra bakteriell spridning är det ändå en fördel med så få kontaktområden som möjligt, vilket förmodligen är orsaken till att många tittar på de beröringsfria alternativen.

- Rörlösa lösningar blir också alltmer - speciellt på toalettpanelens kontrollpanel. Många vill ha beröringsfri av hygienskäl, säger Sydhagen.

ADVERT

Mest populära