All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Ny kisel bearbetning ger silvergrå trä utan sprickbildning

I naturen, några träd ett privat sätt att skydda sig. Rötterna drar upp mineraler från marken, vilket gör att stammen blir tyngre, hårdare och lättare att attackera. Bland annat är alm och teak det vanligt att kärnvattnet innehåller kisel och kalk.

Denna fastighet har ett svenskt "Gyro" heter härja Boström nytta av, och utvecklade en trä med kisel - en av de vanligaste mineralerna i jorden. Behandlingen skyddar träet från insidan, medan träet snabbt får en vacker ljusgrå färg utan att vända upp.

Under varumärket Sioo: X (SiO2 - kiseldioxid), kommer nu även Norge terrasser, bryggor, båtar och fasader blir ridit, men inte slitna.

- Metoden har testats och testats med goda resultat över en lång tidsperiod. I Sverige behandlas 10 000 terrasser årligen med denna metod, säger Egil Ekrehagen, Sioo: Xs försäljningsrepresentant i Norge.

Tvåstegsbehandling

Sioo: X-behandling utförs i två steg, första skydd och därefter försegling.

Herje Boström har under ett antal år testat och provat metoden. Det var ett samarbete med företag och individer inom bevara kulturarvet som han såg behovet av en impregnering som varken skadar trä eller miljön, och som ger en hållbar och vacker resultat som under en lång tid skyddar mot röta, sprickbildning och nedsmutsning.

Sioo: X-behandling utförs i två steg, första skydd och därefter försegling. Det kiselhaltiga impregnering (Sioo: X Träskydd) appliceras i två skikt, följt av en tätning (Sioo: X väderskydd) som säkerställer att medlet blir kvar i träet. Efter avslutad behandling kommer träet inte att behöva mer än en årlig tvätt i många år.

- Att kisel bevarar trä är inget nytt. Utmaningen har varit att förhindra att läkemedlet tvättas ut så småningom. Herje Boström testade flera olika kombinationer, bland annat används natrium för att försegla det behandlade träet. Men resultaten var en besvikelse. Med natrium ökar fuktigheten i träet och därmed också attacker av alger, svamp och rot. Med kaliumbaserad teknik, trä torrare, och denna teknik även stärker trädet, säger Odd Einar Reseland, som är tekniskt ansvarig i Sioo: X Norge.

Låg underhåll för många år

Sioo: X-behandling leder till en petrification trä yta som är hård och mjuk och behaglig vid beröring och gå barfota på. Effekten varar upp till tio år på horisontella ytor, och ännu längre på vertikala ytor. Behandlingen förhindrar sprickbildning och effektivt bekämpar svampar, alger och mögel. Ytan får omedelbart en gyllene färg, som om några veckor bleknar och ger träet en mjuk, silvergrå färg.

- Impregnering är miljövänlig, cykelbaserad och vattenhämmad. De första kunderna är de bästa marknadsförarna. De har haft sina terrasser i över tio år utan underhåll, säger Egil Ekrehagen.

Sioo: X-behandling resulterar i en träbearbetningsyta som blir hård och slät och är bekväm att bära och ha på sig barfota.

ADVERT

Mest populära