All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nya regler krymper din bostad

Total Area (BTA) och bostadsområde (BOA) kommer att vara ur bostads utsikter den 1 januari 2008, skriver konsumentombudsmannen på sina webbplatser.

- Detta ändras eftersom NS ändras (Norwegian Standard 3940, red.). Det här är att se till att alla mäter samma områden och undviker tvister ", säger Hanne K. Railo, chef för EFF, Real Estate Association, till DinSide. nr.

Den nya standarden gör det lättare att förstå hemmets storlek.

Bli en bättre hemköpare

Använd område

Om bostadsytan blir mindre och fastigheten stannar i värde stiger kvadratmeterpriserna. Illustration: Per Ervland Visa mer

Mättare vid införandet, eventuellt - men inte nödvändigtvis vid första anblicken. Se bara här:

 • Bruttoareal (BTA) måste ersättas av användningsområde (BRA). Skillnaden är att området för husets ytterväggar inte räknas i användningsområdet.
 • Bostadsutrymmet ska ersättas med områden av primära rum (P-ROM). Primärrummen är rum för bostadsändamål, dvs boder, tak och källare räknas inte. Primärrummen är till exempel vardagsrum, sovrum, kök, badrum och entré, samt tider och trappor mellan denna typ av rum. I försäljnings- / prospekt- och internetannonser måste det totala området för dessa rum anges - dessutom kommer en lista över rum som ingår i P-ROM att finnas.

  Konsumentombudsmannen har gjort de nya reglerna i samarbete med företrädare för fastighetsbranschen.

  De frågor du bör ställa innan du köper bostäder

  I praktiken

  lag träder i kraft den 1 januari 2008. Det kommer att finnas en övergångsperiod på sex månader, så om du har bokat värderingen före den 1 januari kommer Du kan använda brutto- och bostadsområdet för att sälja bostäder till 1 juli 2008. Därefter måste du uppdatera informationen.

  Ett antal hem kommer formellt att vara mindre med de nya marknadsföringsreglerna. Att huset blir mindre betyder inte nödvändigtvis att det blir mindre värdefullt - men innan marknaden har vänt sig till de nya koncepten (och mindre storlekar), bör man inte ignorera om det kan hända under en övergångsperiod.

  Kontrollera hur mycket ditt hem är värt

  Priset?

  Enligt Railo borde detta inte ha någon betydande inverkan på huspriserna.

  - De flesta köpare kommer också att sälja, och sedan gäller samma regler för mätning, säger Railo, och tillägger:

  - De flesta är mer intresserade av själva planlösningen än att mäta antalet kvadratmeter.

  Marknaden kommer att reglera sig själv, eftersom det kommer att vara detsamma för alla hem. Om området är mindre och priserna förblir, kommer kvadratmeterpriset att bli högre. Det kan därför tyckas att huspriserna stiger, men bostäderna är bara värda mer än per kvadratmeter eftersom det blir mindre.

  Det största hindret kommer förmodligen att vara för de olika hus prisstatistik, som verkar med priser per kvadratmeter. "Det här kommer att beaktas vid publicering av prispoststatistik", säger Railo.

  Förvirrad? Ytterligare detaljer och exempel på vad detta kommer att innebära i praktiken lanseras nästa vecka, i Guide till NS 3940 , utgiven av Standard Norge.

  Läs mer på konsumentombudsmannens webbplats:

 • Nya areal regler
 • Industri Norm, marknadsföring av bostäder
 • News:

  1. Begärt pris: +/- 40 procent
  2. Fastigheter till salu - med premier?
  3. Låt dig inte luras av presentkort!
  4. Avslutande hyrespriser i bostadsannonser

  ADVERT

  Mest populära