All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Nya krav kan leda till långsammare hus pris

Hittills har norska bostäder sålts utan krav på information om bostadets tekniska skick. Många hemköpare har därför haft obehagliga överraskningar.

- Mellan 20 och 25 procent av hemköpare upptäcker misstag eller saknas efter att ha tagit över hemmet. I många fall talar vi om dolda fuktskador som ger röta och svamp, säger biolog och manager Allison Mohn Jenssen Mycoteam.

Många hemköp hamnar i konflikt, men skadorna och bristerna är mer än ett öre och ett öre.

- För hemköpare känns det som att komma in i en fälla. Fukt eller svamp kan orsaka hälsoproblem. Köparen har ofta lånat maximalt för att finansiera köpet och har inte råd att reparera, men kan inte sälja eftersom hemmet har minskat i värde till följd av skadan upptäcks.

Lägre pris

Från och med nästa år får hemköpare mer information om fastigheten. Sedan introducerar fastighetsmäklare nya regler för sina 670 medlemsföretag. Mäklare kommer att rekommendera alla hemköpare att använda en bostadsförsäljningsrapport som beskriver egenskapens tekniska status.

- Med en sådan rapport finns det bättre beslutsunderlag för hemköpare. Vet de att badrummet är ruttna bakom plattorna, de kan ge lägre bud och lägga pengar för de nödvändiga lösningarna. Det kommer troligen att minska antalet konflikter efter bostadsinköp, säger Mohn Jenssen.

Läs också:

Begrepp för återförsäljningsstorlek

De termer som används för att ange storleken på ett hem är många. Efter många klagomål och diskussioner om att bygga storlekar har vi nu fått nya ...

Många bostads säljare bör planera på att få lite mindre för deras hus.

- En bostad med ett badrum med en toppmodern teknik som kräver snabb reparation kommer att ha ett lägre värde. Det kommer ofta att finnas ett lägre bud på fastigheten, säger Christian Dreyer, VD för Fastighetsföreningen.

Det är bra nyheter för dem som köper, säger Mohn Jenssen.

- Om priset är lägre, kommer köparen att få ett pris som bättre matchar kvaliteten på fastigheten, säger Mohn Jenssen.

Ny standard

Den nya hem försäljning Rapporten är baserad på en ny standard, NS 3600, som bygg- och bostadsbranschen har utvecklats. Den innehåller 160 poäng som skattebetalarna måste undersöka.

- För att beskriva en komponent eller byggkomponent används fyra tillståndsnivåer (TG). TG0 betyder att det inte finns några avvikelser, medan TG3 betyder stora avvikelser. Att ta bad TG3 innebär att det finns fara för liv och hälsa ", säger Mohn Jenssen.

Läs också:

Vilken värmepump passar dig?

Det finns olika system för värmepumpar. Vilken värmepump passar bäst i ditt hem?

Men Mohn Jenssen tror att vissa av kraven kan stängas av.

- Till exempel kan badrummets skick aldrig vara högre än den fattigaste komponenten.Om värderaren hittar en trasig inredning kommer inte bara den här delen att få TG3, men också hela badrummet, även om det uppfyller alla krav. Vi hittar alltid en bit av en sweptop i en flaska, men badet kommer att bedömas till TG2. Detta kan skrämma många hemköpare. Det kan också uppfattas som att gråta "Wolf, Wolf", och rapporten kan förlora sin allvar.

Många norska badrum kommer att få TG2, vilket innebär att komponenten är mer än fem år gammal eller behöver uppgradera inom kort.

- Delar av den norska bostadsbeståndet är gamla och många badrum kommer därför att falla in i denna kategori, säger avdelningschef Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Nilsen har varit i tariffutskottet och har arbetat med bostadsförsäljningsrapporten.

Läs också:

7 skäl att bygga en vägg

Murhus har varit i skuggan av de traditionella trähusen här, men det finns många anledningar till att du bör överväga huset om du går med en byggplats ... < 999> Har erfarenhet

Villkor för rapporter är inte helt okända i Norge. Stavanger, Trondheim och Vestfold har använt olika statsrapporter i tio år.

- Erfarenheter från dessa webbplatser visar att sådana rapporter inte har påverkat priset negativt. Människor är oroade över många andra förhållanden, som synpunkter och plats, säger Nilsen.

- Men de flesta får nu information om vad de köper. Standarden kräver att skattebetalaren anger varför byggnadskomponenten har en låg grad av tillstånd och vilka slags förbättringar som krävs. Då kan folk förbereda sig för ett eventuellt renoveringsarbete. Det blir säkrare att köpa bostäder, säger Mohn Jenssen.

FAKTA

* Från och med 2015 rekommenderar fastighetsmäklare i Fastighetsförbundets förening bostadsutvecklare att köpa en bostadsförsäljningsrapport. Det finns för närvarande inga lagbestämmelser som kräver att bostadsförsäljare ska använda bostadsförsäljningsrapporter.

* Hemförsäljningsrapporten är standardiserad, och skattebetalaren måste undersöka bostaden enligt cirka 160 standardiserade föremål.

* Rapporten kostar från 15 000 kronor.

* Idag hamnar mellan 20 och 25 procent av hemförsäljningen i konflikt. Många av skadorna handlar om fukt och röra. Mycoteam uppskattar att mellan 60 000 och 70 000 vattenskador uppstår varje år, vilket ger fukt och rot.

ADVERT

Mest populära