All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Nya rör utan att förstöra

Text: Dag Erik Kongslie

Tidigare House & Property skrivit om avloppsvatten pipeline exteriör. Att få nya rör utan att gräva tomten är lysande. Men kan du också göra det här inuti? Läckskador orsakad av trasiga rör är en dyr affär och ju äldre huset blir större är chansen att detta kommer att slå dig.

- Anledningen till att vi ser så många skador på rörläckor inuti är att få människor gör någonting om sina rör innan läckage uppstår. Följande läckage kan vara av större eller mindre omfattning. Då måste man fråga sig om man vågar vänta på en eventuell strid skada eller om du vill ta tjuren vid hornen och vara säkra, säger marknadschef Per Christian Nordby i Olimb relining AS.

Tekniken för att förnya de inre rören härrör från extern rörförnyelse och den privata marknaden växer snabbt.

- Det här började vi för fem eller sex år sedan. Vi gör mycket på stora offentliga byggnader, men den privata marknaden är ett stort tillväxtområde. Vi har många förfrågningar om privata hus, men också från bostadsföretag som vill ersätta gamla rörsystem, säger han.

snabbt och enkelt avrättades

Den stora fördelen med tekniken är precis som det yttre förnyelse pipeline - utan att behöva gräva eller riva något. Oftast är jobbet gjort när en läcka inträffat först.

- rör förnyade med en epoxi mättad foder eller strumpa, som föres genom de gamla rör på samma sätt som i offentliga röret, endast i mindre dimensioner. Foderet ligger på insidan av röret. Då naturligtvis, de inre dimensionerna hos röret mindre, men detta kompenseras med den nya beläggningen är väsentligt slätare och mer enhetlig, nämnda Nordby.

- Det faktiska arbetet som utförts är mycket billigare än om en rörmokare ska byta ut rören fysiskt. I allmänhet är det inte det pris som är intressant, eftersom det inte är högt jämfört med rörledningskostnaderna. Det som är intressant är att undvika alla följdskador. Du behöver inte längre riva badrummet, golvet, väggarna eller liknande för att komma till rören. Du behöver inte flytta ur ditt hem oändligt om det är obeboeligt. Förnyelse av röret på detta sätt tar en arbetsdag och röret är klart för användning omedelbart efter slutförandet, säger Nordby.

Således kan man ta hänsyn till att arbetet börjar när du går till jobbet och avslutar när du kommer hem.

Snart efter eller snart?

- Om huset är äldre än 20-25 år borde du åtminstone få information om rörförhållandet. Att göra en kamera kontroll av rören kostar några tusen flaps, men kan vara väl värda pengarna eftersom du kan undvika stora utgifter senare. Detta gäller särskilt när man köper och säljer bostäder, säger Nordby.

Om du planerar att bo i ditt hem i många år, eller se till att det blir ditt sista hem, kanske du vill investera i egen säkerhet. På marknaden är det dock liten tro på att du får mycket pengar för återförsäljning.

- Jag tror att detta har begränsad betydelse för slutförsäljningen. Du bör inte prioritera detta för att öka värdet på ditt hem. Över och om igen ser vi att köpare på bostadsmarknaden är kortsiktiga. De ser inte tio år i förväg. Det är föremålet i sin helhet vilket slutligen betyder när försäljningen går igenom, säger Terje Buraas Eiendomsmeklerforetagenes Forening.

- Vi lever kortare och kortare i samma bostad och vi växer upp mer och mer. Även om en mäklare inte tar hänsyn till rörens ålder lägger han prisförslaget på grundval av priset och vad han tycker är objektet totalt värt. I slutändan bestämmer marknaden priset. Rörtillståndet är underordnat, men det går definitivt inte ner, säger Buraas.

NITO-tariffer har länge velat ha större inriktning på interna rörförhållanden. Kai-Haftor Olsen skulle vilja fokusera mer på detta i försäljningsdokument.

- Idag är det inte nödvändigt att ange ålder av rören i tillståndsrapporten. För skattebetalare som finns på plats är det omöjligt att säga något om tillståndet för rörledningen utan noggrann forskning. När det inte nämns rören i utsikten måste man anta att rören är från byggåret. Om något nämns är det definitivt ett plus jämfört med köpet, säger chefen för NITO-priset.

I synnerhet finns rör i byggnader från slutet av 60-talet och början av 70-talet som kan orsaka mycket huvudbrytande.

- Rör från denna period är särskilt dåliga. Rörliknande rör är emellertid ett smolderingsproblem, men under denna period användes en typ av rör, vilket sedan visat sig vara dåligt hållbart, säger Per Christian Nordby.

Vid köp av äldre bostäder kan du ha en potentiell vattenskada som kan förväntas.

- Som det är idag måste man bara hoppas att vattenskador inte uppträder förrän du har sålt hemmet och gått vidare till nästa. Prisnivån på bostäder ligger inte i linje med vilka eventuella oförutsedda problem man kan få om rören inte uppgraderas, fortsätter han.

Olsen anser att större fokus på vilka rörfel kan leda till att försäljningspriset över tiden kommer att visas.

- Hur mycket räkningen blir är svår att förutsäga. Dessutom måste man också ta hänsyn till besväret att komma in i en sådan situation. Pengar är en sak, men det tar också mycket extra arbete med dig. Det är svårt att uppskatta det, men jag skulle definitivt säga att det är en påskott för ett hem om du vet att rören är gamla, säger Olsen. dek @ husägare. com
ADVERT

Mest populära