All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Ny parkett över gamla beläggningar?

- Huvudregeln är att den gamla beläggningen tas bort innan det är nytt, men det finns situationer där en vacker kan lämna en gammal beläggning ligger, säger Roger Sørlie, teknisk chef på golvleverantör Gerflor och medlem av IFI Floor Forum.

Han har bred erfarenhet av vad som fungerar från många års praktiskt arbete som floorlayer och genom otaliga beskrivningar av "riktig planering" av golv i både nya och gamla byggnader med alla möjliga olika ytor.

- Om beläggningen är helt stabil kan du lämna den bra, säger han.

Det finns också fall där du ska lämna den.

- Om det är en äldre byggnad, borde man vara medveten om att till och med 1975 användes asbest i många olika material, även i vissa golvbeläggningar. Så länge de stannar helt tyst, finns det inget problem, men om de ska städas måste speciella förfaranden för asbestborttagning följas, säger han. Och ger råd till personer som är osäkra att kontakta professionella.

När beläggningen är helt ren och nivå

Om golvet är inga större oegentligheter och den gamla beläggningen är helt och rengör den är en relativt enkel uppgift att införa ett nytt golv. Lägg först ett speciellt golv för parkett och laminat som tar stegljud, lägg sedan parketten på toppen.

- Läs installationsanvisningarna som följer produkten noga innan du börjar. Det finns användbar information om både installationen själv och inte minst hur man håller golvet för att behålla det bra, säger han.

När beläggningen måste tas bort

Om det är önskvärt eller nödvändigt att ta bort beläggningen är detta ett större jobb. Avlägsnande av beläggningar som är limmade på substratet förblir vanligtvis kvar och mycket lim.

- Jag vet inte något sätt att lösa detta idag. Det bästa är att få bort den mekaniskt. En specialist har speciella maskiner som nästan tar bort limfilmen från golvet, han tipsar.

När golvet är helt rent, primeras det och glittrar för att avlägsna ojämnhet. På betong gjutna sedan en speciell folie för att förhindra att fukt och alkalinitet från betongen gå upp golvet, vilket kan leda till missfärgning och att trägolvet kan börja svälla. Sedan är det samma procedur som nämnts ovan, med en yta för att dämpa stegljud, här är hur en 2mm att rekommendera, säger han, när han tror något tjockare kan vara lite mjuk.

ADVERT

Mest populära