All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ny färg till gamla golv

Både gamla tallgolv och parkettgolv av alla slag bärs över tiden. Hinkar, repor och smuts är varken mycket rena eller lätta att rengöra. Men istället för att byta golv är ny färg en rimlig och ren förnyelse till golvet.

Välj rätt behandling för ditt golv

- Trä är ett levande material som expanderar och kontrakterar. Om lacken motstår denna rörelse kan man finna att tabellerna kan spricka vid den svagaste punkten, eller att avståndet mellan skivor är ojämnt fördelad på ytan, säger Helge Berthelsen Scanox.

Och eftersom olika typer av träverk uppför sig olika, bör man också använda olika typer av lack för olika typer av träslag. Till exempel är trägolv (massivt trä furu) mer benägna att brista än ett trägolv, såsom ekparkett.

- Det är svårt idag att skapa en kvalitetsprodukt som uppfyller både trägolv och lövträ. På trägolv, till exempel TreStjerner parkettlack vara för hårt, medan lövträd kommer TreStjerner trägolv Lack blir alltför skör, lägg Berthelsen till.

Därför finns det både golvlack avstår rörelse i trägolv, parkettlack för en hård yta, väter timmer och stå stabilt mot mekanisk förslitning av parkett. Färghanterarens funktion kan hjälpa dig att hitta rätt lack för golvet.

Vatten eller olja?

All färg blir gul över tiden, men vissa lacker blir ljusare än andra.

- Oljebaserade lacker ger ett mer gyllene utseende än vattentäta lacker. Att välja färg bör därför också vara en fråga om vad du tycker om, berättar Berthelsen.

Om du vill ha det ljusaste utseendet, med andra ord, är en vattenmjuk lack den bästa lösningen, men det kommer också att ge gult över tiden. Om du är mycket orolig för att golvet ska gula, finns det inget i sättet att lägga på ett lager av panel, lut eller lätt fläck före målning, så se till att golvet varar längre.

Glansig glans

När du väl bestämt dig för att måla trägolvet måste du också bestämma vilken glans du vill ha. De flesta tillverkare levererar sina lacker till olika glansnivåer. En halvblank eller matt lack är den vanligaste, men det finns också stora rockar om du vågar för att flytta upp eller ned något i glans.

Om du vill ha ett glansigt och glänsande resultat, välj en högglansfinish. Detta ger golvet en enastående glans och har en fin, lysande effekt på trägolvet. Ett exempel på ett sådant lack är Scanox 'TreStjerner Clearcoat, som finns i glansnivå 88-95 i blankaste upplagan.

Matt som olja

Om du föredrar en matt, oljad look, kan du faktiskt uppnå detta också genom att använda lack.Det finns golvplaner helt ner till sken 8, vilket kombinerar färgens nötningsbeständighet med det vackra utseendet på en olja. En sådan lack belyser träets ljud utan att förkorta underhållsintervallet, som en olja skulle ha gjort. Faxe GOlak Extreme Strong Oljematta från Brynsløkken är ett exempel på en sådan lack.

Det är också möjligt att kombinera blank och matt lack för en extra fin yta. Till exempel ger två skikt en klar lack under ett lager matt matt ett djupare ljud i träet. Om du är osäker på resultatet, utför alltid ett sträcktest.

Släpp gammal färg

Innan du applicerar ny behandling ska golvet slipas. Om golvet är hackat och skadat, bör du fortsätta noggrant med slipningen. Detta tar bort den gamla färgen och mjukar golvet. Du kan få hantverkare att göra jobbet, men om du anlitar rätt utrustning är ingenting i färd med att göra det själv.

Om golvet är i gott skick behöver du inte ta bort all färg.

- Det är inte nödvändigt att slipa bort all gammal färg, men för att vara säker på en god vidhäftning till underlaget, skulle jag frostat golv rekommenderar Vebjørn Ohnstad i Bryn Lokken.

Han tillägger att med viss lack hållare att rengöra golvet med färg rengöra innan ny färg, men om du inte vet riktigt vad golvet behandlas med sedan tidigare, finns det en risk för att vara otur. För att vara på den säkra sidan är det därför alltid en fördel med matt slipning.

Var noga med att ta bort allt slipmedel innan du försöker en ny färgfärg.

Hur man gör

1. Rengör

Börja alltid med att rengöra golvet. Detta förhindrar smuts och smuts från att glida in i golvet vilket gör att färgen blossar. Använd en golv / städare i samma serie som den färg du har valt.

2. Släpp

Om golvet är i gott skick, håll det glatt. En bra kvarn gör jobbet enklare. Sådana verktyg kan hyras hos färghandlaren eller byggnaden. För slipning behåll ett fint slip papper, men om du behöver slipa på det nakna träet bör du välja ett grovare papper.

3. Förorening

Se till att allt slipmedel är borta innan du börjar måla. En dammsugare passar väl för detta. Var särskilt uppmärksam på kanter, listor och stavar. Torka också över golvet med en mop av mikrofiberduk för att se till att allt damm är borta.

4. Lak

Lakat med en bred ytfärg eller färgrulle. En förlängningsaxel förenklar lackringen. Häll en lämplig mängd färg på golvet och sträck utöver träets längdriktning. För optimal hållbarhet, applicera tre lacklacker. Slip golvet lätt med majs 180 mellan varje lack. Följ alltid tillverkarens instruktioner och var försiktig med att skaka / röra färgen både före och under arbetet.

ADVERT

Mest populära