All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Nytt på gamla golv

Svein Eriksen är specialiserad på golv på Tarkett, och han berättar att många undrar exakt detta.

- Svaret jag ger beror på att undergolvet är av betong eller trä, och om golvbeläggningen är platt eller inte.

Parkettgolv

Parkett kan läggas direkt på golvbeläggningarna så långt som ytan är platt. Använd ett ullkort mellan golvkåpan och parketten. Ett plant golv är ett golv som har en avvikelse på max 3 mm till 2 meter. (Använd en trä tabell för att kontrollera om det finns skillnader i höjd på golvet.)

Om ytan är ojämn, till exempel, eftersom en bärande vägg eller pelare som bär en ås i golv, måste den jämnas ut. Försök i så fall skära av ryggen och ta bort locket ca 50 cm på vardera sidan av ryggen. Kontrollera med plattan att det är tillräckligt för att uppnå planhet.

Om det inte räcker, måste ryggen slipas och "öppningen" gnids med snabbverkande, cementbaserad borste (skurning) för träbaserade substrat. Eftersom fodmassan drar fukt bör den täckas med 0, 20 mm plastfilm så snart den har torkat. Placera plastfolien ca 50 cm på beläggningen och riva kanterna med omslagstopp. När detta är gjort, lägg ullduken och parketten på övervåningen.

Golvplattgolv

Om golvbeläggningen är hård och platt, dvs utan skum eller jute / polyesterfilt, kan plattorna läggas direkt på golvbeläggningarna. Om så är fallet, tvätta golvet väl och släpp det med ett grovt slippapper. Det ger god vidhäftning mot limet. Plattorna ska läggas i ett lim som är avsett för limning av vinylbeläggningar.

Men ett mjukt golv fungerar inte som en kakelplatta och måste tas bort. Om undergolvet är av betong, kan plattorna läggas direkt till detta. I allmänhet rekommenderas att inte placera keramiska plattor på trägolv och träbalk på grund av rörelser i underlaget. I så fall måste avståndet mellan balkarna vara högst 40 cm. (Vanligtvis är dessa 60 cm).

Men den säkraste lösningen är att montera 13 mm breda golvplattor på träets undergolv. Gipsskivan är limad med pastapannor. Applicera sedan ett snabbtorkande strykmembran, och det är klart för kakan själv.

ADVERT

Mest populära