All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Nytt nätverk - Nya möjligheter

->

Många ser fram emot fler TV-kanaler när det nya digitala marknätet genomförs i höst.

Totalt kommer 80 procent att få tillgång till det nya digitala marknätet under hösten. På lång sikt är målet 95 procent hushållsskydd och 70 procent täckning i stugorna.

Fördelen med det nya nätverket är att det frigör utrymme för fler kanaler. Det analoga nätverket tillåter bara plats för fyra kanaler. Men digitalisering och komprimering öppnar utrymme för fler kanaler. Dessutom kommer mottagarna att få bättre ljud och bild. Den enda investering som krävs för att kunna ta emot de digitala sändningarna är en liten digitalomvandlare.

Digital Box

- För det första behöver bara de som har sina egna antenner, antingen på tak- eller skrivbordsmodellerna, ha en digital låda, säger Hans Erik Hansen i svensk TV-tjänst.

- De som är anslutna till ett kabelsystem eller har en parabolantenn behöver inte tänka på det. I det fallet är det bara om de är missnöjda med leverantören av TV-signaler som de har idag, säger Hansen. Det finns inte heller behov av att springa i affären för att köpa en digital låda omedelbart.

Under ett tag kommer de två systemen att köras parallellt. Men om du inte har fått en ruta innan de analoga sändningarna är stängda, kommer en liten annan tid från land till land att du får en svart skärm.

Lådorna som kommer i kontakt omedelbart kostar inte mer än 1500 kronor. Deras enda uppgift är att omvandla signaler. - Så småningom kommer det att finnas flera typer av avancerade lådor med många möjligheter. Bland annat hårddisk där du kan spara programmen du inte kan se. Plattskärmar med inbyggda digitala omvandlare är också på väg, säger Hansen.

Digitalboxen är monterad mellan väggens antennutgång och TV: n. Således är du redo för mottagning. - Det är inte nödvändigt att byta tv-apparat. Det finns inte heller behov av omfattande kanaljustering. Idag är de flesta TV-apparater utrustade med scart-kontakter. Om du ansluter kabeln till SCART-ingången på enheten och väljer AV-kanalen, sker inställningen automatiskt, informerar Hansen.

Läs också:

Köp en bostad på tvångsförsäljning

Överväger du att köpa en bostad genom tvångsförsäljning? Läs det här först!

Flera mjukvarupaket

Det digitala marknätet erbjuder fler mjukvarupaket. Baspaketet, som innehåller NRK 1, NRK 2, NRK 3, NRK Super och 14 radiokanaler, kommer att vara gratis förutom den vanliga NRK-avgiften. Detta gäller även TV2 till slutet av 2009.

Om du väljer Rikspakken behöver du också 189 kronor per månad. Då får du 16 TV-kanaler och fyra radiokanaler också. Utöver detta erbjuds ett extra paket filmkanaler för 200 kronor i en månad.

Kanalerna baseras på undersökningar som har kartlagt den norska TV-användningen.Erbjudandet innehåller därför de kanaler vi ser mest ut på.

- Har du flera TV-apparater, antingen hemma, i kabinen, bil, båt eller husvagn, du måste ha en box för varje apparat. Markera Office-paketet får du en minskning med 70 procent på varje ytterligare programpaket, säger Hans Erik Hansen.

Mer information om www. RiksTV. com

Se också:

Dessa vattenskador inte täcker din försäkring

Vattenskador är oförutsägbar, obekväma och kan bli kostsamt. Det finns inte några läckor täcks av försäkringar, men du kan minska risken för ...

Fakta om digitala mark:

införs under hösten 2007

 • så småningom kommer att nå 95 procent

  täckning

 • gäller främst

  de med sin egen antenn

 • kräver en digitalbox

  som omvandlar signalerna

 • ger fri baspaket program
 • flera programpaket tillgängliga

  för betalning

ADVERT

Mest populära