All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nytt kök med riktig rost

Efter att familjen flyttade in i friliggande huset i Drøbak, har de renoverade rum för rum. När tiden hade kommit till köket valde familjen att måla inredningen istället för att ersätta den.

- Skåpen var i gott skick, men inte så snyggt. Det var ett mörkt ugnskök med målade fronter och en paraplypanel på väggarna, säger husägaren Ivar Ohnstad.

- Vi bytte kaminen och sjunka, och var tvungen att slutföra med några nya skåp i samma stil som de gamla. Ny golv, ny bänkskiva och nya plattor behövde också, säger han.

Fler metallmålningar

Faxe Panellut White, tre lager.

Ivar är delägare till produktionsbolaget Brynsløkken, som han började med sin bror Vebjørn 2004. Företaget tillverkar och säljer genomskinliga träbehandlingar - både i eget namn och på andra tillverkares vägnar. Dessutom förhandlar de en rad specialbehandlingar för inomhusbruk - inklusive lut, oljor och tvål från Danish Faxe och en serie dekorativa färgprodukter med metallkraft från Modern Masters.

- Vi valde att använda vit Faxe Panellut på bröstet och en metallfärg med rostpåverkan på köksinredningen, förklarar Ivar.

Båda produkterna kommer från sitt eget sortiment, och medan Panelluten har varit på den norska marknaden i många år är rostfärgen relativt ny.

Sann rost

Med riktigt järn i färgen.

- Rostfärger innehåller reella järnfragment, och med hjälp av en aktivator rostar ytan om några timmar, förklarar Ohnstad.

Och oxidationen går fort - det är nästan så att du kan följa blotta ögat. För att den lackerade ytan inte ska infektera, applicera ett tätningsmedel när färgen har botat. Den ger en matt och slitstark yta, lämplig för väggar, möbler och dekorationer.

- Effekten är slående; Köket ser nu ut som om det gjordes av gamla rostiga stålplattor, säger en nöjd husägare.

Wanted Renewals

Flera typer finns - även koppar och brons.

Rostfärg tillhör en rad metall-effektfärger, inklusive koppar- och bronsmålningar.

- Målningarna är vattenbaserade och ger dekorativa ytor med metallfinish, säger Ivar Ohnstad. Produkterna är lätta att applicera och kan användas inomhus och utomhus. Systemet innefattar en primer applicerad på ytan för att ge en god vidhäftning och täta substratet. Efter två timmar kan ytan målas med den valda effektfärgen; Järn, koppar eller brons.

- Efter applicering blöts färgen med en aktivator som initierar oxidationsprocessen på ytan. På järnfärgen måste färgen vara torr, medan koppar- och bronsfräsningen appliceras på aktivatorn på Coat 2, medan färgen fortfarande är våt.

För att undvika och flödesmärken och få en smidig effekt, stoppa aktivatorn med en mjuk borste eller naturlig svamp. Aktivatorn appliceras två gånger med några utrymmen före torkning.

- För att få ett mer äkta utseende, skulle jag vilja ha en liten blomma, och jag använde precis borstborsten noggrant för att jämföra sprayen.

Dekoration med stencil

Olika rostverkan med stencil.

En av garderobsdörrarna valde Ivar att dekorera med hjälp av mallar. Han tryckte några föremål på vanligt kopipapir, klippte ut dem och fuktade dem med aktivatorsprayen så att de klamrade på den målade ytan. Sedan duschade han aktivatorn över hela garderobsdörren. Papperet gör luften inte detsamma som på resten av ytan, och det ger en annan rostseffekt under inredningen. Inredningspappret sattes på tills det var nästan torrt och började lossna av sig själv, då togs de av.

Rostbildning sker i tre steg; fas 1 är orangefärgad, fas 2 är rödaktig och fas tre när järnet är helt oxiderad är svart.

- Hur effekten är, är inte ganska bra att säga i förväg - det enda du är säker på är att det kommer att skilja sig från resten av ytan. Här är bara kreativiteten som sätter gränser, säger han.

Gulddekorationer

Dekoration med guldfärg

Sidan av garderoben var dekorerad med stenciler på ett annat sätt, med andra metallfärger från samma tillverkare.

- Jag lämnade guldfärg i stenciler på den färdiga oxiderade rostfärgen, förklarar Ivar Ohnstad.

Som en slutlig behandling appliceras ytorna på en tätare som förhindrar att rostar rör sig. Tätningsmedlet kan appliceras med en rulle eller borstad ut.

- Jag ville ha lite ojämn glans på slutresultatet för att göra det så naturligt som möjligt. Därför brukade jag rulla genom att applicera den första förseglingen av förseglaren. När det var torrt sprutade jag tätningsmedlet som Coat No. 2 på ytorna med en sprutflaska, faktiskt en tom flaska kudde och applicerade den ojämnt.

I matsalområdet i det rymliga köket är den gamla strippkåpan kvar och målad. Borstpanelen appliceras på tre lacker Faxe Panellut White, efter noggrann rengöring med Faxe Trerens. På golvet finns ett laminatmönster som en rustik grå ek.

- Resultatet är otroligt coolt, vi är briljant nöjda med köket, säger han.

ADVERT

Mest populära