All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

"Ny" kök i sop

Ditt kök är i gott skick, men du är väldigt trött på färgen, eller ser lite sliten ut. Kanske är det för mörkt eller föråldrat? Då kan en ny färglack göra bruset. Har du utrymmebrist och lite lust att slipa, borsta och måla hemma? Kontrollera om du har en industripackare i grannskapet. Om du inte hittar det kan du fråga din lokala snickare.

Släpp av billigt

Norrmän spenderar totalt knappt 5 miljarder kronor i köket varje år. Det är nog pengar som kunde ha spenderats på något annat. Ett nytt kök är en stor investering för de flesta, därför väljer många att fördröja kostnaden lite och försöka förnya.

Inte så förtjust i borstning?

För att få en bra finish med lack, bör du vara försiktig med borstning och slipning av varningar. Det ska inte vara första gången du målar en spruta. Å andra sidan finns det få substrat som inte kan målas. Sprayfärg kommer att vara perfekt igen eller tidigare fabriksmålade MDF, stabila trämaterial och vissa laminat.

Hitta en Pro

Om du är i tvivel om resultatet blir bra om du gör det själv, oroa dig inte. Fler och fler företag tar pussning och sprutning av köksmaskiner, och på en enda sökning i Yellow Pages på "paint kitchen" får vi resultat från hela landet. Också hos Finn. nej vi hittar företag som utför denna typ av arbete. Fördelen med att få professionell hjälp är givetvis att resultatet kommer att bli därefter. Chansen är att du kommer att förlora stora kostnader, undvika damm, undvika inandning och mycket spill.

Bra affär

På Industrilakkering AS i Vestby har de redan målade tre kök i veckan, säger VD Arne Johny Svennebye Pedersen, den lättare stressen.

- Det är så stort och vi är bara två på jobbet just nu säger han och har knappast tid att prata med oss.

Pedersen säger att de båda arbetar på verkstaden men också hos kunden när kunden så önskar. Oftast kommer kunden med demonterade fronter som tvättas, så slipning, glittrande, jordning och lakering av dörren innan kunden hämtar och monterar dem igen hemma.

Användning av en polermaskin ger bra resultat, och kanske kommer köksinredningen att överleva mycket längre än vad du trodde, samtidigt som du sparar dig för en stor kostnad. Dessutom använder de flesta målare samma typ av lack som köksleverantörerna.

Vad kostar det?

Priserna och tjänsterna varierar med det enskilda företaget, så det är lätt att jämföra två tjänster när det är möjligt. På Industrilakkering AS har de en enkel prislista där lösa lådfronter kostar 300 kronor, medan vanliga dörrar från 30 till 60 centimeter kostar 400 kronor och större dörrar blir 500 kronor plus moms.

- I den här utmärkelsen får du priming, mousserande, slipning och två kavappar på båda sidor.Allt du behöver göra är att demontera framsätet och ta dem till verkstaden, säger Pedersen.

Om du har ett kök i gott skick är det ändå billigare att förnya det än att köpa nya.

ADVERT

Mest populära