All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nytt kök för ett par tusen NOK

i köket kan de flesta målas; både tak, väggar, golv och inredning. Detta är ett arbete som är överkomligt för de flesta av oss, men det handlar om att välja rätt färg och det finns några användbara verktyg du borde ha till hands. Grundläggande regler för måleri gäller emellertid också för köket, oavsett vad man målar Underlaget måste vara rent, torrt och fast.

Första rengöring

Köket används flitigt i de flesta hem. Ytorna utsätts för allt från fet gryta till smutsiga bröstvårtor. Det krävs noggrann rengöring före målning. Färgtillverkare har speciella rengöringsmedel som kan användas för att få rena ytor. Observera att många har städare, både för regelbunden rengöring, vad de kallar underhållstvätt och städare som är kraftfullare och kan bara användas för målning. Avsluta skölj ytorna försiktigt för att avlägsna rester av tvättmedlet.

Slipning

För att bli av med ojämnhet, och för att ge den nya färgen en bättre passform bör du korsa alla ytor med slippapper. Om du målar flera lager, eller skäl, bör du också göra det mellan strokesna. Var försiktig med slipning, färgen passar inte bara bättre, den har också en finare yta. Använd ett fint slippapper och torka av med allt damm efteråt, helst med en mikrofiberduk.

Färgval

I köket har det ofta varit vanligt att välja en hög grad av färg för att underlätta rengöringen. Att färgen måste vara blank för att kunna tvättas är en gammal sanning. Idag finns det både matt och vitaktiga målningar för skåp, lister, tak och väggpaneler som tål rengöring utan avskärmning. Även för väggpaneler är bra matalternativ. Här är det emellertid viktigt att välja rätt produkt, vissa matprodukter bör inte torkas bort. För att måla lådfronter, skåpdörrar, stolar och annat träarbete tar du ofta händerna, använder en modern vattenhärdad oljemåla eller en polyretanförstärkt akrylfärg. Standard latex- och PVA-färger kan över tiden bli klibbiga med fingerfett.

Måla

Var noga med att arbeta smidigt och snabbt.

Det finns flera fördelar med att använda en vals för att applicera färgen. För att få en perfekt finish och för att undvika "orange hud" är det viktigt att du strävar efter en platt borste med bred byst. När du väl har bestämt dig för att måla en yta, var noga med att arbeta smidigt och snabbt så att färgen inte torkar för mycket medan du håller på.

Dörrhandtag och ljusbrytare

Inte säker på att allt ska målas. Handtagen på skåp och lådor, ljusbrytare och kontakter och andra föremål som finns på ytan som ska målas kan tas bort innan borsten tas bort.Täcker med maskeringstejp är plundring och sällan framgångsrik. Med en skruvmejsel är det snabbare att ta bort dessa föremål. Var försiktig så att du inte upptäcker elektriska kablar.

ADVERT

Mest populära