All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nytt hus billigare än använt?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gamla och nya

Drömmer du om en villa, men du undrar om du ska bygga själv eller köpa används?

Innan du bestämmer dig, kan det vara lönsamt att kontrollera prisstatistik visar om det är billigare att köpa användas i stället för nybyggnation - eller vice versa - i länet du tänker lösa.

Se priser för nya och begagnade fritidshus här.

För de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån kan du se hur mycket du måste betala för ett helt nytt, nybyggt hus jämfört med vad det kostar att köpa ett liknande hem.

Kan du tjäna för att bygga dig själv? Illustration: Per Ervland. Visa mer

Plats Beslutar

Det är vanligtvis inte dyrare att bygga dig än att köpa ett fristående hus som redan är byggt. För i 17 av 19 län är priset på en ny fastighet högre än priset på en begagnad fastighet.

I värsta fall betalar du 165-166 procent i procent av nyttjandepriset för ett nytt hem. Nord-Trøndelag och Sogn og Fjordane ökar listan över dessa procentsatser när det gäller olönsamma nya byggnader.

Ny eller begagnad villa?

Vill du helst bygga nya eller köpa begagnade? (9%) 139

Köp begagnad (8%) 136

Breathtaking är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

I den andra änden av skalan finner vi Oslo och Hordaland. I kosta Oslo nya fristående hus (2005) 91, 8 procent av den anbringade hastigheten och Hordaland var motsvarande andel 97, 5. Med andra ord, du bygga själv din egendom, tjänar du kanske pengar - åtminstone om vi ska tro blint på statistiken.

Central täckning

Således är prisskillnaden mellan nya och begagnade bostäder åtminstone i centrala regioner. Och på två områden - som nämnts ovan - är det billigare att bygga eller köpa nya än "gamla". Varför det?

- Det finns tillräckligt med samband med tillgången till mark i dessa två områden, dvs Oslo och Hordaland. Det är till exempel mycket svårt att höja mark i de mest attraktiva områdena i Oslo. Nybyggd i staden ligger därför främst i utkanten. Och som sådana är dessa områden billigare än de mest centrala och populära områdena. Jag antar att det är samma förklaring som gäller för Hordaland, och därmed Bergen, säger avdelningschef för Statistiska centralbyrån, Roger Jensen.

Ännu den dyraste

Även om det i Oslo är billigare att bygga nya än att köpa använda (åtminstone enligt statistiken) är priserna fortfarande mycket högre än de flesta andra ställen.

För ett kvadratmeterpris på 23 402 kronor Oslo är den dyraste länet för att bygga ett nytt hus i. Även län Akershus och Vestfold och kommunerna Bergen och Trondheim, hade priserna per kvadratmeter under 18.000 nya småhus under 2005. Oslo och Bergen är också den dyraste när det gäller begagnade hus, medan Akershus och de två andra större städer, Stavanger och Trondheim, följ sedan.

Läs mer om huspriserna

Här galler hyra

Hur
  1. med
  2. mer rabatt Huspriserna faller chefsekonom förutspår högre boräntor
  3. Ovanligt stark uppgång i huspriserna
  4. billigare att bygga nytt, det är i Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag och Nordland. I alla dessa län är kvadratmeterpriserna för nya villor lägre än 14 000 kronor. De billigaste begagnade småhus har Sogn og Fjordane och Nord-Trondelag - med priser per kvadratmeter, respektive 8 221 och 8 323 miljoner.
  5. Källa: Statistiska centralbyrån.

ADVERT

Mest populära