All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ny trädgård runt den gamla hus

->

Helene har planterat nära det gamla huset. I bryggeriet har hon ett arbetsrum och kontor.

Hon är en aktiv, kunnig och entusiastisk trädgårdsmästare med många järn i elden.

Raust öppnar sin egen trädgård för besök, är aktiv i hagelaget och är glatt på språng med föreläsningar om trädgårdsodling. Under många år hade hon landsting och länssekreterare i trädgårdsföretaget Vestfold.

Helene bodde ursprungligen med en familj i ett stort radhus, men tyvärr var trädgården för liten för en energisk man som henne. "Jag är som en snickare," skojar hon. - Jag flyttade från stort hus och liten trädgård till mindre hus och större trädgårdar. Det hände snabbt och enkelt. Från bilen såg hon och hennes man ett kluster av hus omgivna av bergskammar, några skogar och odlade fält och upptäckte att detta var platsen. Förutom huvudbyggnaden fanns ett gammalt bryggeri och uthus med plats för kycklinggård. Egenskapen till 2, 5 och 3 gamla hus från 1910 var till salu, och nu har Helene bott med sin man i nästan åtta år.

Fuktighet i jorden

Det fanns ingen trädgård när de tog över fastigheten, men Helene såg möjligheterna. Tomten var naturlig på flera nivåer. Det gör en trädgård mer spännande. Men det var också fullt av sten, och området är ett av de torraste områdena i landet. Otaliga massor av kompostmark tillsattes till tomten som snart skulle vara 1, 5 tunnland anlagd trädgård. Stora och små stenar användes för konstruktion av sängar och kanter, för grundandet av stigar och sittplatser.

Helene betonar att sten dränerar jorden och fungerar som värmestyrare. Stenen och de naturliga bergskammarna ger upp värmen på natten och skapar konstant temperatur för växterna. Inte konstigt allt verkar växa och växa på rekordfart i denna trädgård. Vattenproblemet för sommarblommor växer i ampuller, krukor och badkar, hon har löst genom att blanda lite SwellGel i jorden innan hon planterar.

SwellGel är ett sätt hon upptäckte på en resa i England. Det garanterar en konstant fuktighet i jorden under lång tid och minimerar vattenarbetet.

En rimlig arbetsfördelning tog form. Planering och plantering var Helens uppgift, medan gräsmattning och grovt arbete med spaden blev ett jobb för mannen i huset.

Läs också:

Vi bor i stugan

Vi lever mer och mer i stugan. Bostadsmönstret har förändrats.

- Trädgården har blivit en test- och felmetod, våra växter borde ha en kardborre, skrattar Helene. "De flesta har flyttat från plats till plats i trädgården till dem och jag hittade den speciella plats där de trivs och får det bästa ut.

Rosor och clematis

Helene är mest intresserad av rosor och clematis. De klär varandra och hon planterar dem ofta tillsammans. I trädgården har hon en samling av mer än 100 vackra clematis. Med stolthet hon visar upp de två klematis prins Charles och prinsessan av Wales som hon planterade i en ruta på uteplatsen, och lyckligtvis - de trivs utmärkt sida vid sida i den södra väggen Helene vita målade hus.

Trevligt sittplatser vid utkanten av väggen.
- Iris, dagsliljor, pioner och riddare är också nära mitt hjärta, tillägger hon. - De är alla kända och lättlästa perenner som klär de gamla husen här. Trädgården visar ett stort antal växter, och Helene säger att hon aldrig passerar ett trädgårdscenter utan att handla.

Hon har också bytt ut många växter. Hon betonar att området tyvärr är bruntens rike och måste därför vara mycket försiktig med allt som läggs till trädgården. Hon rekommenderar att plantorna lämnas i karantän en stund innan de planteras i trädgården. Ingenting är packat på vintern. Vad som inte överlever vinter ersätts av nya och hårdare växter.

Så här utvecklar trädgården hela tiden. Hon börjar gödsla när snön går. Köper kukompost, men äger tre heta kompostkvarnar som behandlar organiskt avfall. Dessutom använder hon kycklingfjäderfä från sin egen kycklinggård.

Läs också:

Spabadkänsla i badrummet

Vem kunde inte tänka sig att spendera morgonen i ett känsligt, vackert badrum där känslan av välbefinnande fyller rummet?

Detta är en besökande trädgård och få har varit i trädgården och inspirerad av Helenas entusiasm.

Hon har fått trädgårdsintresset från sina morföräldrar, och nu försöker hon överföra spelet till sina barnbarn. "Att skapa en trädgård är kul och spännande, men lite tålamod är nödvändigt. En trädgård växer långsamt och gradvis som en samlar kunskap och inspiration.

Det arbete du lägger dig i trädgården tackar dig för genom att ge skönhet, välbefinnande, frodighet och mångfald tillbaka, försäkrar Helene.

ADVERT

Mest populära