All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nya "golv-age"

Golvet blir allt viktigare för det norska folket. Av de med konkreta renoveringsplaner 2014 planerar nästan 40 procent att göra något på golvet, vilket visar undersökningar som utförs av Prognoscentret.

- Detta innebär att golvet kommer att vara "vände" av inredning färg arbete som renoveringen uppgiften flesta människor har planer på att genomföra, säger Truls Vasvik i Prognosesenteret.

Ett golv som sitter upp som ett mycket bra golv är laminatgolvet.

- Laminatgolv kan se ut som parkett, som skiffer eller natursten. Den består av en fotograferad bild överlagrad under ett toppskikt på en hård träfiber, sade Bjorg Owren, creative director IFI. nr.

De nya kvalitetssamlingar präglas av ett mycket naturligt utseende.

- Det kan även vara svårt för golv experter för att se skillnaden mellan en riktig sten eller parkettgolv och vår nya laminat insamling, säger Jessica Eriksson, nordisk marknads kommunikatör i Tarkett.

Rustik golv med prägling

Det är inte längre en kompromiss med din smak eller inredningsstil att välja laminat. Tvärtom finns idag ett oöverträffat golvval med avseende på funktion, hållbarhet och design.

- Många rynkor lite efter att lyssna på ordet "laminat", men utvecklingen har gått framåt. Nu får du mycket bra laminatgolv i ett brett utbud av olika mönster, betonar Owren.

Audar Dørum, marknadschef för Golvleverantören RBI, som står bakom Kronotex, instämmer.

- Det har varit roligt de senaste åren, att det har funnits avancerad design som skiljer sig avsevärt från standardprodukten. Vi ser rustika dekorer, vintage 'look', laminat med uttryck som används vinkasser och barn våningar med texter, skallror honom.

Laminatgolvet som verkligen slår på ytan är de rustika golv med ytanslag, vilket gör produkten väldigt naturlig. Pegningarna gör också golvet bra att ha på sig, och kan ta form av vridningar, kvistar och sprickor i ytan.

- Med en filtyta har golvet inte längre en jämn, komplett kontaktyta. Det blir både varmare och bekvämare att bära, och det finns möjligheter att värma kablar nedan, säger Dørum.

Nya produkter kommer

- Vi lanserade några produkter i den här genren förra året med ett bra svar. Därför har vi lagt till fler av dessa i årets samling. Den är väldigt modern med rustik design och säljer bra. Golvtypen passar alla rum och är lika bra i sovrum som vardagsrum och källare. Totalt har vi 20 nya mönster i olika användnings- och prisklasser i vår samling från tyska Kronotex, säger han.

Tarkett kommer också med ny design i sin laminatsamling för 2014/2015.

- Jag tror definitivt att denna samling öppnar ögonen för mer.Det är handplockat för Norden och kännetecknas av ett exklusivt utseende. Den stora nyheten är Långbrädor med extra lång och bred hyllning, för en mer rustik och trendig «look». De populära Sound Logic-golv som har en ljudabsorberande baksida har utökats med fler mönster, både lätta vintage-stilmönster och ett rustikt utseende, säger Jessica Eriksson.

Lämplig för barnfamiljer

När det gäller de rent tekniska egenskaperna är laminat ett särskilt bra golvval för familjer med barn eller i hus med djur. Nu passar laminatgolvet utöver robusta områden, även till rum som kräver elegans och komfort.

- Det passar vardagsrummet, säger Eriksson.

- Generellt är fördelarna med ett laminatgolv att det är underhållsfritt och har en bra hållbarhet. Det är också hållbart. Ett torrt inomhusklimat skador träet i trägolv, men laminatet är motståndskraftigt mot det, säger Dørum.

Han säger att laminatgolv kan tåla mycket. Om du bär sand, smuts och smuts på golvet, skadar det inte nödvändigtvis golvet. Dessutom är golvet lätt att rengöra och kan tåla lite vatten mycket bra.

- Laminatgolv är ett bra val för dem som behöver ett slitstarkt golv. Det kommer då att vara bra över tiden. De flesta av våra produkter i denna kategori har 30 års garanti, vilket i princip är en evighet. De billigare laminaten har en 15 års garanti, säger Dørum.

ADVERT

Mest populära