All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Ny gammaldags fasad och färg

Den urbana Oslo paret hade letat efter en sommar en tid då de förälskade sig i den plats där den ensamma belägna Ronna låg vid kusten i Bohuslän .

- Vi var övertygade vid första besöket. Här är mycket väder och drunkning. Huset ligger på en privat väg på en annars karga udden, säger de.

Huset är från 1934 men har byggts om och till åtminstone tre omgångar sedan. Det var ett tufft och slitna hus. En röra med behovet av fullständig renovering. Att använda naturmaterial, äkta fönster och traditionell svensk kläder har varit en prioritet.

Mild gul färg

- Det är ett gammalt hus, full av traditioner både ute och inne. Historien har påverkat våra beslut medan vi uppgraderade huset. Vi ville ha tröst, att koppla av och må bra. Men kommer också att ta hand om historien, säger husägare.

Fasaden är därför klädd med traditionella svenska leksaker. Manteln monterades grundade och mals i en mild och behaglig gul färg, med vita detaljer och fönster.

Paret valde att använda långsiktig akrylfärg. Görs på rätt sätt, fasaden behålla glans och färg i upp till 15 år, och familjen kan se fram emot många långa somrar av sol och bad - utan att behöva oroa sig för repor, måla och reparera höljet så att den tål en annan hösten och vinter på väderkusten.

Undvik målning i solen

En förutsättning för långsiktig hållbarhet är att färgtillverkarens anvisningar följs, bland annat är det viktigt att måla i rätt väder - varken regn eller stark sol är bra malevær.

- Det kan vara frestande att stanna ute i solen men undvika målning i direkt solljus. Ligga framåt - eller efter solen. Överdriven värme i den halvtorra färg kan orsaka blåsbildning inträffar, säger målarmästare Chresten Nielsen Beckers.

Alla fönster är nya, men gjorde efter den gamla delen med äkta gångjärns och reglar.

Terrace på tre sidor

resebyrå gamla generösa terrassen behölls och kompletteras så att nu finns det en terrass på tre sidor av huset. På det hela uteplats sattes ny styrelse, som tvättades och befriades från överskott av impregnering och därefter införas med terrass fläck.

Beisen penetrerar materialet och skydda den från sol, regn, snö och is. Det bör inte bilda en film på ytan, och som inte dras in omedelbart torkas bort. Behandlingen upprepas efter behov.

- Karaktären och historia på plats har påverkat våra beslut när vi uppgraderade lodge, säger husägare.

ADVERT

Mest populära