All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ny design och gamla arkiv

Engelska Sanderson fortsätter att få mycket inspiration och många mönster från en känd arkiv där det finns mer än 25 000 dokument ins.

Vi har dykat arkivet på Sanderson utanför London. I detta temperaturstyrda designarkiv är allt systematiskt baserat på tid och tema när det gäller utseende och stil. Minimalism har aldrig varit något för Sanderson; Här borde det finnas kreativa samlingar.

Det händer i dag är att Sanderson designers går ofta tillbaka till den ursprungliga designen, ändrar kanske något här och där och återger dem till den aktuella marknaden. Vad som också händer är att Sanderson besöks av kreativa själar från hela världen som vill köpa inspirationen till sin egen produktion av den gamla arkiv.

Sanderson började när Arthur Sanderson etablerat sitt eget företag i sitt hem vid Soho Square i London 1860. Till att börja med importerad Sanderson tapeter och textilier från Frankrike, Japan och USA - de finaste handgjorda objekt.

Den första egna tavlorfabriken startade 1879 och allting gjordes för hand vid blocktryck. När maskinproduktionen började vid sekelskiftet allt förändrades: Produktionen tredubblades i några decennier ökade personal från 30 till 400 personer och förlusten berodde på betydligt billigare priser nu fler allmängods. Kvaliteten på maskinutskrift var nästan lika bra som handskakningar - till 1/10 av priset.

I Sanderson började vi formalisera designarkivet i början av 1980-talet. -Man insåg att detta var en stor tillgång, inte bara historiskt, men som Sanderson kunde bygga vidare på - en idéarkiv som inspirerade nya kollektioner, säger försäljningschef David Walker.

Se även Color Magazine No. 6/05

ADVERT

Mest populära