All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Nytt badrum kan lura dig

Enligt siffror från Anticimex har sju av tio nya norska badrum misslyckats och saknas. Dessutom finns det exempel på att alla badrum ska rivas i stora byggprojekt. Du bör alltid begära och kontrollera att ett nyrenoverat badrum har all rätt dokumentation om arbetet. Låt dig inte lura av det faktum att en hemannons annonserar att badrummet har renoverats. Om du inte kan lämna in dokumentation bör du antingen kontrollera objektet eller kräva en prissänkning som täcker kostnaden för att bygga om badrummet.

- Många som bygger nya och borstar upp gör det mest prisvärda och använder inte professionella. Resultatet kan vara katastrofalt ", säger Ole Larmerud, VD i VVS-föreningen.

Larmerud varnar för att vara självgjord. Om det är fel och det upptäcks efter en försäljning, kan konsekvenserna vara stora.

- Du kan minst räkna med att höra från köpare och köparens advokat. När du använder professionella kan du tillhandahålla dokumentation om att badrummet är ordentligt byggt. Det är en säkerhet för dig som äger badrummet, säger Larmerud.
Dåsigheten är dålig

De nya badrummen har en besvikelse på kvaliteten, ofta liknar blekande fuktskydd i form av punkterade eller saknade membran i våta zoner. Värst av allt är det runt avloppet, enligt Anders Wang i uppvärmnings- och badledningen.

- Alla som kommer att köpa hus vet säkert hur många allvarliga dolda misstag det är, de hade undersökt våtrummet mycket noga innan de köpte, säger Anders Wang.
Det är långt ifrån bara ökända 80-talet och 90-talet som är fulla av gåtor.

- Vi reser ofta på uppdrag till nyrenoverade badrum där membranet är monterat fel runt avloppet. Många bostadsförsäljare saknar dokumentation om jobbet och efteråt kan det vara svårt att få tag i dessa företag, säger Aas.
Han tycker inte att det är lätt att vara konsument eller hemköpare, eftersom det finns så många bullriga företag som gör våta jobb och eftersom reglerna ändras.

- Rengöring av släckningen regelbundet och håller den rena förlänger badrummets livslängd. Släckarna ska alltid vara lättillgängliga, säger Wang.

Vanliga rörledningar

Ett badrum som ser bra ut behöver inte nödvändigtvis vara i rören. Om det inte finns något i rörledningen tar du hänsyn till att du kanske behöver göra förbättringar.

- I dag är det exempelvis inte nödvändigt att ange ålder av rören i tillståndsrapporten. För skattebetalare som finns på plats är det omöjligt att säga något om tillståndet för rörledningen utan noggrann forskning. När det inte nämns rören i utsikten måste man anta att rören är byggnadsåret. Som nämnts är det tydligt ett plus jämfört med att köpa, säger chefen för NITO-priset, Kai-Haftor Olsen.

Nya metoder för förnyande rör har gjort att du inte längre behöver krydda det vackra badrummet om du behöver reparera. Interna rör kan förnyas med ett epoxilinje som passerar genom gamla rör. Foderet ligger på insidan av röret. Naturligtvis blir de inre dimensionerna mindre, men det kommer att kompenseras av det faktum att den nya beläggningen är betydligt jämnare och jämnare.
Extra kontroll på drömhuset

Det var bara 1997 att våtrum krävdes. Idag måste alla nya bad falla för släcknings-, membran- och rörsystem för att förhindra vattenskador.

- Det är möjligt att genomföra en professionell granskning av våtrum i en bostad. Rörmokare kan ge statlig rapport. I många fall är det en bra idé att ta med rörmokaren på displayen. Det blir dyrt att få en rörmokare till varje vy. Det är uppenbart att det är dyrt, men ofta finns det både två och tre visningar. Om du kommer över drömhuset kanske du vill gå på två visningar och ta en extra kontroll på det här huset, säger Anders Wang.

ADVERT

Mest populära