All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Nya rumskonceptet skapar förvirring

->

De nya reglerna för området bör göra det lättare att förstå storleken på ett hem. Men nu visar en undersökning bland landets skattebetalare att åtta av tio hemmakunder inte förstår de nya områdesbegreppen.

Läs också: Förstå nya rymd begrepp

När ett hem är tillgänglig för försäljning skall alltid avslöja hur mycket verktyget (BRA) är. Nu bör det också anges hur mycket boende P-rummen är och vilka rum ingår i denna beräkning. De nya reglerna trädde i kraft i början och det kommer att separeras från den primära utrymmet (P rum) och sekundärutrymme (S rum).

blir lättare att jämföra - Det är P-rum som är den huvudsakliga grunden för att jämföra pris per kvadratmeter på två bostäder som är till salu. Det ersätter termen bostadsutrymme, vilket var oklart och något definierat, säger VD Arne M. Støbakk från NTF.

P-rummen är den viktiga delen av boende, vardagsrum, vardagsrum, kök, badrum och sovrum. S-rummen är obebodda rum som vattenkokare och bås.

- P-rum är det område som konsumenterna brukar betrakta som bostadsutrymme. Området primära rum kommer att ge en snabb överblick över vad de har disponibel, Lars Aasness av Standard Norge förklarade vi villan.

Osäkra privatkunder

Tyvärr förstår inte hemkunder de nya villkoren. 82 procent av det beräknade män svarat nej på frågan om de har en känsla av att privatkunder är tillräckligt bekanta med begreppen området nu användas och vad de betyder. Nio procent svarade ja, medan de sista nio procenten svarade inte visste. Undersökningen har genomförts bland medlemmarna i Skatteförbundet (NTF). Nästan 400 deltagare från hela landet har svarat.

- Problemet ligger i förståelsen av förordningarna. Det betyder inte nödvändigtvis att förordningarna är komplicerade, men att det är nytt. Men det visar att vi står inför en stor informationshändelse där alla aktörer inom bostadsförsäljning i Norge måste bidra, säger Støbakk.

NTF har utarbetat en snabbguide till de nya områdesbegreppen. Guiden finns på NTFs hemsida och är avsedd för privatkunder som vill ha mer information om de nya villkoren.

- Jag tror att när de nya koncepten lösas kommer reglerna att göra vad som var tänkt, vilket gör det lättare för hemkunder att förstå storleken på ett hem. Vi måste bara förstå att det kommer att ta tid, som det gäller allt som är nytt, säger Støbakk.

ADVERT

Mest populära