All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Igen och norska i Stockholm

Norge Sitter på stolen Spline. Designtrioen kunde visa upp nya och gamla nyheter för både norska och svenska tillverkare. Se mer

Nya och norska i Stockholm

  1. Gamla möbler igen

Har sträckt bär

Den produktiva designtrion Norway says visade nya produkter i samarbete med flera tillverkare. Swedish Offecct har satt stolen Spline i produktion. Besökte du kaféet på National Gallery's "Kiss Frog" -konstruktion i sommar, kommer du nog att kolla på den.

Spline har också sträckt sig sedan luften gick ut ur grön groda på Tullinløkka. På Stockholms mässa hade vi också en smak av barstolsvarianten som lanserades under året. Båda varianterna är gjorda av stålrör och behandlas med ett tunt gummimaterial så att de är lämpliga för inomhus och utomhusbruk.

Klicka här för att titta på barstolen Spline dig också, eller se bilder av de andra norska nyheterna.

Fler tillverkare

Design trio var också bakom ett antal nyheter från möbeltillverkaren LK Hjelle, inklusive de två sidobord Twin och dag. Medan Day nu är tillgängligt i en ny svart upplaga, har Twin fått bordstoppar i breeksje, en sällsynt konglomeratrock som bara uppträder på Väderlandet. Konglomeratet levereras av Landøy Steinindustri AS, och kallas även Black Beauty.

Dessutom kunde de extrahera en luktande ny utgåva av väggstolen, som visar prototypen på solbordet. Ny från LK Hjelle var också en natt svart utgåva av bordet Eve, undertecknad av den svenska designern Jessica Signell Knutsson.

Allmänt framsida

De tre designersna Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik och Espen Voll håller solidaritet på en gemensam front. Medan tidiga produkter tilldelades den individuella designern står alla nu bakom varje produkt.

- Är det sant att alla produkter är resultatet av en gemensam ansträngning?

- Idéerna själva kommer från en av oss, men vi är alla inblandade i processen. Tanken är att produkterna som kommer från Norge Says måste vara i alla tre arbetsstationer innan det är i produktion, säger Engesvik till DinSide.

Behövs födelse?

Meccano av Anderssen / Fjordfiesta. Foto: Elisabeth Dalseg mer

Fjordfiesta visade fortfarande stolt garderoben Meccano av Torbjørn Anderssen / Norway Says. Det unika med detta skåp är att dörrarna är upphängda tillsammans så att om man öppnar en dörr, öppna alla - och kontrast färgen på skåp innerväggar är uppenbar.

Meccano visades för första gången i Milano Furniture Fair 2000, enligt Anderssen behövde det genomgå en mognadsprocess innan det kunde sättas i produktion.Nu finns det ett avtal med tillverkaren i lådan, men allt är ännu inte naglat. Åtminstone kommer förmodligen att produceras i både en högglans och en silkesmatupplaga. Slutänden måste också läggas till, eftersom prototypens fleröppningsfunktion ännu inte lyser helt.

mjuka värden och skrymslen

Norway Says var också bakom ett par något mjukare inslag på showen. För den svenska mattan tillverkaren KATEH de har skapat matta Brett, färgglada mattor i form av ett ark - vikt lite ojämn dubbel. Mattorna finns i flera färgvarianter, med två olika ton-i-ton nyanser som visas på ?? RS och WS ?? av styrelsen.

Grov och söt samtidigt. Ullväven Aksdal är inspirerad av spets. Foto: Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk mer

Norway Says har tidigare samarbetat med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik om flera olika möbeltyg och tyget Sunndal som de har utformats i samarbete med GUs Per Bjørnsen lanserades på mässan. Textilen är mångsidig och har både mjuk och matt kvalitet.

Textiltillverkaren visade fyra andra nyheter på mässan i Stockholm. Vi föll för det lite grovt tyg Tweed, inspirerad av fina spetsar och korsformer, ritad av Sari Syväluoma.

På diet

Fjordfiesta kunde också visa en nerbantad version av Hans Brattrud Scandia Senior fåtölj. Scandia-stolarna från 50-talet är bland de få norska möbler som säljs bra i utländska redskapsbutiker idag. På möbelmässan i Köln Scandia Senior tidigare i år tilldelas Classic Innovation Award .

Sked från Eskoleia av Gulberg Produkt Design. Foto: Eskoleia mer

Mjuka linjer

möbeltillverkaren Eskoleia kunde visa upp både garderober och soffa med ovanligt mjuka linjer med signatur Gulberg produkt. Soffan Spon är lämplig för att ligga, antingen ensam med soffan eller med sin älskade. The Wardrobe Mea har vågiga fronter, och är en rolig rullande variant av den klassiska skolan skåp. Chansen är troligen också högre att du hittar dessa skåp i allmänna utrymmen på en skola, ett gym eller på arbetsplatsen än hemma i privata hem.

Förutom lanserade Eskoleia / Gulberg Produktdesign det lite mer trubbig universal soffan Blest.

Gulberg Produkt bestående av designers Emeli Teresa Bergerud och Ida Marie Homes Gudbrandsen med habitat i Oslo.

Se bilder på dessa och andra nyheter i fotosfären.

Green i växthus

I Stockholm mässan hall Green visade frilansare och designstuderande framåt arbete och prototyper. Vid Academy of Bergen (Academy) tillstånd vi hittat stol för resten av Katrine Vestøl tidigare båda har visats i norsk Form och fick en plats i Skogsmuseet i Elverum.

KHiB sophomore Eirik Helgesen fastnat med den eftertraktade Forsnäsprisen för dess vägghylla systemet SantinoCoppiCalla. Prispriset delas ut årligen till en formgivare av en produkt i gjuten lagerliknande trä.

Denna kartong blir en stol på 30 sekunder. Om du har en träning, var vänlig notera. Foto: Elisabeth Dalseg mer

Vi hittade flera intressanta prototyper från studenter vid Konsthögskolan i Bergen, bland annat föll vi för stolen Plico i kartong Dutch Jetske De Groot. Om den kommer i produktion kan man köpa plåten - och man kan ställa upp den på relativt kort tid. Med träning, väl och markera. Perfekt för festivaler och utomhuskonserter för sommaren, för att inte tala om som en extra stol på knutiga studentmöbler.

- Tanken är att den både kan produceras i neutrala färger, eller att man kan trycka på det, till exempel roliga mönster eller reklam, säger De Groot. "Och det kan också göras i en mindre variant till barn, som kan få fatta möblerna för en gång", ler hon.

Stolen kan se svaga, men det kan hålla både vikten av ett stycke DinSide journalist, och det klarade även en förbipasserande inköpschef, som mot löfte om fullständig anonymitet, kunde avslöja att vikt nål stannar på över 100 kg.

Stolens stora imponerande montering kan ses i bildmaterialet. (Kartongdemonstrationen börjar på bild 16.)

Bugg med två av formgivarna (f. V.) Ingse Galtung Døsvig och Katrine Vestøl. Foto: Elisabeth Dalseg mer

nordiska samarbetet

KHiB har också deltagit i ett gemensamt projekt med Danmarks Designskole, Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo, Finland och Skive Technical College, Danmark. Den nordiska verkstaden, som projektet kallas, syftar till att utveckla "möbler och verktyg för barn".

Ingse Galtung Døsvig, Katrine Vestøl och Caroline Harstad, alla 3 års studenter, presenterade möblerna Bugge, som består av fyra moduler.

- Vi har ett bra svar, och det finns många som undrat var att köpa Bugge, säger Galtung Døsvig till DinSide. Nu hoppas de tre studenterna att någon kommer att rusa upp dem.

Vem vet - kanske Bugge är en prototyp för att vara produktnyheter på nästa möbelmässa?

Klicka här för att se bilder på alla produkter och prototyper.

Mer från Stockholmsmesse på DinSide:

Svart möbler magi

Fytosack för en stol!

Swedish Design Hope

Erkännande

Undrar vad som var trendigt förra året - och kanske är det inte längre? Läs vad vi skrev på mässan förra året:

Högt färger i 2005

Svenska stor kraftsamling

Humoristisk plæstikk

Externa länkar:

Norway Says

Offecct

LK Hjelle

Landøy Steinindustri

Fjordfiesta

Eskoleia

Gulberg Produkt Design

Martela

KHiB

Elmo Leather

ADVERT

Mest populära