All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Inte mer lösningsmedel skadade

. "- Färger är skit i en hink Geir Endregard"

Jotun har tillbringat tre år i att utveckla färg Sens, som avger betydligt mindre gaser, vilket knappast luktar färg och torkar snabbare än vanlig färg. Färgerna är mest ljusa och tråkiga, och inspirationen har tagits från fält, växter och hästar.

Bekymrade allergiker och astmatiker och deras föräldrar kallar fortfarande Norges Astma- och Allergiförbund (NAAF) och undrar vilken färg de kan använda. Så det skadar inte någon eller utlöser allergiska reaktioner.

dropper semester för astma sjuka barn

- 7 av 10 som kallar oss frågar vad färg kan måla med, säger Torill, som har arbetat i det norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF) rådgivning i nio år.

- Hittills har vi inte fått några tillfredsställande svar för att ge dem, men vi är ganska säkra på att Sens kan användas säkert. Vissa människor är mycket känsliga, och de bör försöka färgen först, men vi kan säkert rekommendera Sens, säger Geir Endregard, generalsekreterare för NAAF.

Vi har testat husmålning

Fler allergiker

Jotun har renoverat Rusløkka plantskola i Oslo med färger från Sens. De har målat fåglar, ett träd och en teddybjörn på väggen. Och det luktar inte färg.

- Fler och fler människor får astma och allergi, men jag tror inte att det beror på att vi tar för många reservationer. Färgen är till exempel konstgjord och kemiskt tillverkad och behöver inte vara en del av vårt vardag. Målet är galet i en spänn, säger Endregard.

Här är färgen som kan rädda ditt liv när du flyger

Bland annat yrke smalare kan ha problem med astma och allergier, särskilt lösningsmedel inducerad stående på sin lista över yrkesrisker.

- Målare får många sjukdomar, de får olika typer av allergi men är särskilt sårbara för lösningsmedelsskador. För golv finns det till exempel alternativ till golvbeläggningar, som trä och keramik. Det finns färre alternativ att måla, säger Endregård.

En av tre nordmän är oroliga.

Geir Endregard i Norges Astma- och Allergiförening är mycket nöjd med samarbetet med Jotun. Här framför ett prov av färgen "sand". Foto: Per Ervland Visa mer

- Vad är kvar nu är Sens kvistlakk och färg för våtrum, säger Endregard.

En undersökning som utförs av Norstat på NAAFs vägnar visar att en av tre nordmän är oroliga för skadlig ånga som härrör från färg. Fyrtio procent anser att det är viktigt att färgen är hälsovänlig och åtta av tio betraktar hälsovänlig färg nästa gång de målar.

- Med Sens är osannolikt att du kommer att uppleva illamående, huvudvärk, slemhinnor, andnöd och allergiska reaktioner när du målar, säger Johnny Kvernstuen, toxikolog på Jotun.

ADVERT

Mest populära