All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Natur tillbaka till hytten

Tillverkare lantlig färgkarta anno 2010 spelar alla upp mot ännu mer naturlig känsla än tidigare. Till exempel på Scanox AS på Lierstranda utanför Drammen, som är leverantör av Tyrilin-produkter.

Tyrilins skåp för inomhus- och utomhusbruk är nu under den nya gemensamma termen "Mountain Sound". Förpackningen har redan tagit sitt designbyrå till ett industripris för bra arbete. Ordet "låt" betyder beröring, djup och färgning. Vilken natur gör det nu imiterar i skogens träarbete. Inne som ut. I Tyrilins fall kommer trätärmade och glänsande färgpigment nu att markera ytterväggens ton och färg.

Fantastiska frågor

Product Manager Christina Hanevold och tekniker Gunn Nielsen är två av dem är den mest aktuella på trender. De svarar mer än villiga när folket ringer och frågar, eller när de träffas på mässan.

- Vi får många frågor året runt. Vissa av dem har inte fantasi att förutsäga. Hon som undrade färgen på tvålserien Glamour tar priset! säger Nielsen och fortsätter.

- Det ligger ganska långt därifrån till den norska stugans traditionella innervägg.

Från hela däck till slöja

Men tider och trender förändras. Detsamma gör många lösningar som vi har sett som ruttnorska. För några årtionden sedan var den föredragna metoden många och solida färgstreck. Färgen ska vara fast och gömma alla tre, som inuti. Det enda orörda träet var skogen framför eldstaden.

Men titta: Nu broschyrer full av hyddor i ljus färg slöja, i färger med suggestiva namn: "Never", "Varde", "staket" och "Stump" är bara ett litet urval. Mottoet är att du kommer att spela på utsidan med naturen.

- Inte minst inomhus. Folk får ögonen på att det ska vara både vackert och praktiskt. Det är praktiskt att träet i stugan är skyddat mot den gulning som förekommer i allt obehandlat trä, säger Christina Hanevold.

Gammal färg tung att ta

Bok, laser och transparens inuti och utanför hytten möjliggör två nyckelfrågor.

Det första är svårt att svara bra: Vad sägs om gamla stugor? Vad kan ägarna göra för att få dem till en ny era?

För att ta bort gammal färg på en timmervägg eller obearbetade träpaneler är så tidskrävande och resurskrävande att det i praktiken är omöjligt. Trots allt är de flesta i stugan för semester. Av denna anledning finns det nya byggnader, obehandlade och tidigare färgade väggar som kan dra nytta av nya skåp med ljud.

Frekvent underhåll

Den andra frågan är lättare: Vad sägs om underhållsintervall? Svaret är att fläcken i allmänhet kortare underhållsintervaller än målad vägg: från alla tre till fem år bör det färgade fasad exteriör uppdateras med ny yta, beroende på läge.Inuti, en bra fläck kommer att vara så länge som stugan.

Tar inte för impulsiv

Malermester Per Lund Nielsen i Scanox - populärt kallad "Tar-Per" i branschen - Rikta några egenskaper hos de produkter som kunderna bör vara medveten om:

- Till exempel, Lägg inte likheten mellan träd och tjärfisk. Trä tjära är en naturlig produkt. Det ändrar färg och karaktär på hyttens sidor. Det bildar snabbt ett löst gulaktigt pulver på ytan. På vissa soliga ställen förblir färgen mörk. Det får så småningom en tjock och lerig karaktär. Om du har börjat använda trä tjära, fortsätter du att göra det. Används korrekt, du får den vackra patina som stavar kyrkor och gamla stabila burar har. Men: Trä tjära kan varken målas eller borstar över. I så fall kommer ägaren att ha mycket problem med färgskärningar och blåsor.

Det bästa av två världar

- Tjærebeis är en helt annan produkt. Den kombinerar träkolens positiva egenskaper med framställarens underhållstjänst. Med alla genomskinliga bin blir de mörkare för varje behandling. Då hjälper det inte att skina det med ett nytt, ljusare djur.

Lund Nielsen förklarar att Tyrilin har löst denna utmaning genom att använda en lätt underhåll fläck.

- Det är bara ett djur med vacker, ljus färg. När du har uppnått den färg du vill ha i stugan, behåll med "nr 11, ljus". Sedan är färgen kvar samma år efter år. Skyddsväskan är så lätt att den ger liten färgförändring, men ändå bra skydd.

ADVERT

Mest populära