All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Naturligtvis på golvet

Med fågelkvitter på högtalarna, små träd och slingrande murgröna hade mattan kakel leverantör Interface, gjort en stor monter ägnat lanseringen av kollektionen Urban Retreat. Företaget, vars mål är att vara klimatneutral år 2020, har lanserat sin första globala samling, som sålunda produceras i flera fabriker över hela världen. Korta mattan-plattor, gjorda av 100 procent återvunnet garn, är de senaste bidragsgivarna till marknaden.

Urban Retreat produceras i samarbete med den amerikanska designern David Okey, som specialiserat sig på naturinspirerad design och kollektionen är tänkt att föra in naturen till stadsområden. Brickorna finns i tre olika teman - inspirerad av sten, träd och gräs - med totalt sju strukturer. Färgerna matchar naturliga färger och är delvis vanliga för de tre stilarna, vilket gör de olika plattorna snyggt kombinerade med varandra.

- Mattorna är 50 cm x 50 cm stora, med återvinningsbar bitumen baksida och återvunnet garn. Naturen är en tydlig trend i Norge och globalt, och vi är i framkant av miljöhänsyn, säger VD Dag Svendsen.

En matta kan vara en liten bit av konst.

Fiske nät blir mattor

Idag finns det inga bra alternativ till polyamidfibrer, gjorda av fossil olja. Då återanvändning är ett bra alternativ. Det har också mattan tillverkaren Danfloor beaktas företaget har lanserat flera nya kollektioner med minskad miljöpåverkan - inklusive mattplattor gjorda av återvunnen polyamid från kasserade fisknät och gamla filtar.

- Bitumen Ryggen består också av tio procent återvunnet material, och vi tar tillbaka resterna från skärning och produktionsavfall för återvinning. Våra ulldukar är gjorda av ren ny ull från Nya Zeeland, som lösningsfärgade i naturliga färger. Detta gör garnet solidt och smutsavvisande, säger försäljningschef John Junk-Eriksen.

Vackra filtar av kasserad fiskenät.

Nära till djuren

Belgiska Modulyss, som ingår i Balta-gruppen, kommer att markera sig som eget varumärke. I Norge hanteras filtarna bland annat av INTAG J. Sveen.

- De är bra på design, miljö och ekologi, säger Jannicke Sveen. Toppskiktet är tillverkat av Econyl 100, ett helt återanvändt garn. Bitumenbackarna ger stabilitet och återvinns delvis.

Naturen tema var framträdande också vid ege, där bås var klädda med stora digitaltrykkede mattor med intensiva närbilder av vargar, ugglor och älg - med införda moderiktiga sicksack ränder. Mattan på baksidan och en gavel gjordes i ett stycke, fyra meter bred.

- Med digital utskrift är möjligheterna oändliga. Du kan ta ett foto med din mobilkamera eller välja mellan 3 500 mönster i vår databas online och få ett godkännande inom tre dagar, säger Erik Utne.

På standen hade de också Epoca Structure WT, en ny strukturmattan, som kompletterar de fyra befintliga strukturerna av samma kvalitet: Compact, Pro, Globe och Plait.Kvaliteten är vanligtvis fylld med kort leveranstid. Den är tillverkad som en fyra meter bred körfält och finns i 48 standardfärger. Tillsammans ger de fem strukturerna stora möjligheter till kombinationer och arkitektonisk utplacering på golvnivå.

Dyriska väggar.

Uppdaterad 1950-talet

När det gäller miljövänliga golvmaterial finns det bara några få produkter som kan mäta med linoleum, som består av 97 procent naturliga råvaror. Den ledande tillverkaren Forbo Flooring fokuserade på den nya generationen av Marmoleum linoleumgolv, där färger och mönster kombineras på olika sätt i olika samlingar.

Gör det själv med linoleum.

Danish Courage skapar handgjorda, matta mattor och roliga akustik som kombinerar konst med funktion, men är kanske mest känd för handgjorda textilier. Även med dem är naturen ett hett ämne. Årets nya samling innehåller mönster härrörande från hav och land, med motiv som spikar, groddar, stenar och skal.

Marknaden spänner av golvet.

Star Skyscrapers

Fler vackra tyger i Trevira cs finns hos Création Baumann, som visade det stora färgvalet i mörkare tyger.

- Ett speciellt garn används som ger enkelväv som extraherar 97-98 procent av ljuset. Användning av laser brinner hål eller mönster i tyget, säger Annette Bolmehos INTAG, som leder Baumann i Norge.

- Det ihåliga mönstret är utformat för att påminna dig om att natten inte är helt svart. De små, små hålen avger lite ljus och kan påminna dig om stjärnor i natthimlen, säger hon.

Drömmen om stjärnor.

ADVERT

Mest populära