All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Naturlig och högteknologiska med kork

Ser du ett golv märkt "Corctech," du ska veta att produkten är både högteknologiskt och naturliga.

Cork absorberar ljud, arbetar värmeisolerat, är elastiskt och flexibelt och väger lite. Även de antika fenicierna och egyptierna fann att barken från korkarna kunde användas för att göra lätta och bekväma skor. Fortfarande är mycket uppskattat material bra dämpning och värmeisolerande egenskaper och användningsområden är många och varierade: i allt från designade skor, golv, flyg- och vinflaska korkar för vindkraftsvingar och höghastighetståg drog fördel av materialets egenskaper.

- Cork kan hittas även på planeten Mars, säger Raol Valle från Amorim & Irmãos ingår i Amorim Group. Det är ett familjeägt företag och världsledande inom tillverkning av kork för användning i innovativa produkter. Företaget grundades 1870 och drivs nu av 4: e generationen med VD. Director António Rios de Amorim i spetsen.

honeycomb

bark korkek består till 60 procent av luft.

Nyckeln till korkens unika egenskaper är cellens struktur. Varje kvadratcentimeter kork består av 40 miljoner små luftfyllda celler som liknar bikakan i en bikupan. Barken består av 60 procent luft, och det är en av anledningarna till att materialet väger så lite. Hive-strukturen gör korken flexibel och kan dämpa chock och återuppta sin ursprungliga form. Det gör också att materialet värmeisolerande och kan skydda känsliga delar av näsan på en rymdraket mot överhettning på grund av friktion i atmosfären, förhindra bladen i en vind fryser och bryts ned på vintern och göra det en kork golv känns varmt och skönt att gå på barfota.

Amorim Revestimentos tillverkar golv- och väggprodukter som säljs under ett brett sortiment av varumärken över hela världen. I Skandinavien äger de Wicanders varumärke sedan 1989, vilket i Norge och Sverige representeras av Golvabia.

Tekniskt material

Denna etikett signalerar både högteknologiskt innehåll och en naturlig produkt.

Alla Wicanders golvprodukter i kork är märkta med etiketten "Corktech". På samma sätt som dekalen "Intel inside" veta att datorns processor var av högsta kvalitet, visar denna markeringarna att golvet är både högteknologiska och naturlig produkt, med många bra funktioner. Corktech är laddad med begreppen naturlig, hållbar, innovativ och bekväm.

Golv av kork kan användas i alla torra rum i bostaden. De flesta till sin fördel kommer golv platser där du står och går mycket - till exempel i köket, och där man vill ha en varmt golv - till exempel barnens rum, i sovrum och vardagsrum.

skikt av kork som används på flera ställen i Wicanders golvprodukter, både över och under kärnmaterialet HDF.De olika lagen spelar en viktig roll som problemlösare i både golv- och väggprodukter.

Bakstycket består av en korkplatta som dämpar ljudflödet (i golvet nedan) och arbetar värmeisolerat. Under den stabiliserande HDF kärna är ett toppskikt som dämpar trumljud, som är ljudet av, bland annat steg i samma rum som ljudet uppstår och dessutom tillåter golvet känns varmt och skönt att gå på.

Cork Vinylgolv

Den som inte vill ha en korkyta kan istället välja mellan många olika vindesigner.

I produktutbudet Corkcomfort används tunna korkfenor även som dekorativt material, under ett skyddande beläggningsskikt. För dem som inte vill ha en kork-look, men ändå vill ha komfort och andra goda kork egenskaper, vilket ger Wicanders också kork golv med vinyl på toppen, som kallas Vinyl Comfort, vilket ger en extra bekväma och hållbara golv. Vinylkorken finns i flera olika mönster - i flera autentiska trä- och stenimitationer.

- Med ett golv av kork kan låta från människor på golvet reduceras med upp till 53 procent jämfört med en konventionell laminat, säger Mário Pinho, som är exportchef för golvprodukter i Skandinavien, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland.

Samtidigt blir den som går och står på golvet mindre trött på benen och ryggen tack vare den goda elasticiteten.

- Corktech etiketten anger att detta är en exklusiv och teknisk produkt, medan det är ett av naturens egna produkter, och Corktech är vår huvudbudskap framöver, säger han.

Företaget har även utvecklat nya ytbehandlingar, ftalatfria slitskikt och en ny metod för att skriva ut mönstret och strukturen hos de laminerade produkterna.

- Vi är världsledande inom kork, och därför måste vi hela tiden investera i forskning och utveckling. Ingen annan kommer att göra det för oss, säger han.

Cork vägg

Vägg kork släpptes i slutet av 2014.

Produktutvecklingen är en pågående, och en av grenarna i Wicanders kork dorn, väggkåpan Dekwall. Den består av två lager kork, med en tätningsyta av vax eller lack. En ny produkt kommer troligen att vara i det nya året.

Det senaste tillskottet heter Artcomfort, och består av en kork laminat genom en nyutvecklad, direkt tryckteknik tillhandahålls i både färg och textur som påminner om sten, trä eller andra dekorer direkt på den övre korkskiktet - utan användning av dekorpapper eller fotografier.

- Dessutom lanserar vi fler mönster i Corkcomfort-serien, säger Henrik Andersson, försäljningschef för den norska marknaden i Golvabia.

ADVERT

Mest populära