All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Namn förvirring på golvnivå

Personen bör välja sina nya golv är ofta flera olika produkter som kallas parkettgolv. Dessa är massiva parkett, flerskiktsparkett och tunn parkett. En av dem faller utanför definitionen av parkett. Dessutom är laminatgolv en annan sak.

Masseparket

Masseparket är av trä. Stängerna brukar ploga på alla fyra sidor och är minst 20 mm tjocka. Massiv parkett är vanligtvis limmade på substratet, och det är vanligt att sanda och yta behandla golvet efter att ha lagt det. Massiva golv kan också tillverkas av långa bord som är skruvade eller limmade.

Flerskjiktsparkett

Multilayer Wooden också kallas parkett och gjorda av tre horisontella skikt. Brädorna har fyra sidor som plogar och brukar vara flytande. Toppskiktet består av det träd som parketten har nämnt efter. Att kallas parkett måste övre ark vara minst 2, 5 mm tjockt trä, den europeiska standarden EN 13489. Det mellersta skiktet är barriärskiktet och är gjorda av plywood eller timmer orienterad med fiberriktn vinkelrät mot det övre arket.

Uppgiften för detta lager är att minimera fuktrörelserna i toppskiktet. Bottenskiktet är ett stabiliseringsskikt som läggs med samma fiberorientering som toppskiktet. Golven är ytbehandlade med en tunnfärg eller olja. Golvet kan slipas.

Tunn LCD

Tunn LCD är per definition inte ett parkettgolv eftersom dekorationsskiktet / slitskikt är för tunn, mindre än 2, 5 mm. Det vanliga är att det dekorativa skiktet är träfaner med mindre än 1, 0 mm tjocklek. Den är limad till ett stabilt hårdskikt av HDF och en baksida av en träfaner. Slitskiktet är en hård färg. Golvet kan inte slipas. Golvet självt är ofta mindre än 10 mm tjockt och kallas ibland ett fanergolv.

Laminat

Laminatgolv är inte heller parkett, inte ens om den beskrivs som laminat parkettgolv. Den är gjord av en fiberplatta, laminerad med fotografiskt tryck som gör att golvet kan imitera sten eller trä eller något annat.

ADVERT

Mest populära