All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Granne från helvetet

Vad gör du om din granne brinner nästan ner blocket, eftersom han sätter på den varma plattan medan han är koksade och somna ?

Vad gör du om dina grannar festar varje helg och gör så mycket ljud och olyckligt att det är du eller dem?

Vad gör du om luktar av marijuana eller isbildning rök från grannens lägenhet? Vad händer om du misstänker att grannen gör sprit eller kör en bordell? Sådana företag kan troligen locka personer du inte vill träffa ensam i återhämtningen.

Läs också: Vi stör aldrig med våra grannar

Något måste tolereras när ni har grannar. Om du inte tolererar det minsta antalet får i klättringen, smygar sig utanför ytterdörren eller en enkel fest som går för långt bortom natten, kan du flytta in i landet. Det är både billigt och ensamt om du kommer tillräckligt långt bort från motorvägen.

Vi talar inte om små problem som en liten lera i korridoren, ett enda avsnitt av en bortglömd sopsäck eller en vagn som står i vägen för ditt ego. Nej, en grannes problem är verkligt när det går längre än din sinnesfrid och natten sover över tiden.

För att få problemet i perspektiv, fråga en vän eller familjemedlem om vad de skulle göra i din situation.

Kontrollera grannen innan du köper

Rusa grann

Episoden med koksade grannen matlagning och sömn är ännu upplevt. Vi kontaktade omedelbart husägaren och informerade honom. Då ringde vi till den lokala polisen och tipsade dem. Det tog sex telefoner och många länkar med personer som lämnade oss innan polisen fick tipset.

- Det är svårt att veta var gränsen går. Om du beter sig dåligt, gör misstag eller problem att det är att bryta mot hyreskontraktet. Men det är bara i händelse av väsentligt brott att du kan säga upp leasingavtalet, säger Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Läs också: Hur man kapar drömlägenheten

Som husägare måste du dokumentera problemen skriftligen och skicka hyresgästen en varning. Brevet ska innehålla vad som hände när det hände och göra klart att beteendet inte godtas. Du kanske vill skriva:

- Att kasta någon ut måste bryta vara betydande, med betoning Leisner "Om du fortsätter med detta eller det förekommer ytterligare brott, kan jag få till och försöka avsluta hyresförhållandet.".

Med andra ord flyger du inte till grannar eller husägare tre gånger innan standardvärdet är signifikant. Det håller förmodligen en gång. Men en hög parti räcker inte för att kasta någon ut. Tre gånger på ett halvt år är nära standardvärden, men förmodligen inte tillräckligt nära.

- Hyresvärd måste dokumentera vad som har hänt. Dessutom måste grannarna berätta för husägare vad som har hänt, grannarna själva kan inte kasta ut den oroliga grannen, sade Leisner.

Upphöjd köpet eftersom grannen var konstiga

Brott av hyres

- Oh knep så att du nästan somnar från en brand är ett brott mot hyreslagen.Men om du sitter framför TV: n och ätpiller, stör du inte någon, säger Leisner.

- Om det upprepas finns det grund för väsentligt brott.

Att grannan somnar från en brand är med andra ord ett brott mot kontraktet. Han har varit slarvig och sätter folk i fara. Men att han rusar på droger är det faktiskt obetydligt. På så sätt bryter kontraktet om du är så trött eller full att du somnar medan du gör mat också. Oavsett vad det är har du skapat en farlig situation.

- Även om drog är farligt är det inte ett brott mot hyresavtalet. Men vila kan sätta människor i fara, säger Leisner.

Läs också: Student Enkelrum kan vara brandfällor

Ett samtal med hyresgästen om frågorna, och en önskan att de rör sig sällan leda till varje flyttning frivilligt enligt Leisner.

Irriterande Prostitutionstrafik

Om hyresgästen prostituerar och använder lägenheten för den här verksamheten, måste husägare göra något.

- Förbjuden att hyra för prostitution måste husägare kontakta polisen på misstankar om prostitution. Då är det upp till polisen att bedöma om det faktiskt tar prostitution, säger Leisner.

Om damen, eller för all del den man som prostituerar sig själv, måste samhället klaga. Trafiken måste vara irriterande och bostadsgruppen måste klaga till prostituerade. Med andra ord måste du vara självgående för att prostituera dig själv i ditt eget sovrum utan att behöva oroa dig för mycket om verksamheten.

Läs också: Rättegången mot Rent Tvister Tribunal blir permanent

Anne Mette Hårdnes, biträdande i Leieboerforeningen, bekräftar att det måste vara en väsentlig överträdelse av att hyresvärden kan säga upp hyresavtalet med hyresgästen.

- Åsidosättande kan vara både åsidosättande av standard och annat brott, till exempel brott mot husregler, säger Hårdnes.

Om uthyraren önskar avsluta hyresförhållandet i samband med ett brott av leasing, kan man särskilja mellan uppsägning och vräkning.

- Om hyresvärden säger upp hyresgästen på grund av avtalsbrott, måste han ge en form lämplig avslutning med varsel och protestera rätt till hyresgästen. Vid utvisning kan processen vara snabbare. Om hyresvärden önskar utvisa hyresgästen på grund av brott mot husreglerna kan han säga upp hyresavtalet, vilket kräver väsentligt brott. Detta är ett mycket strikt krav. Hyresvärden kan inte ens hyra hyresgästen, men måste gå vid Namsfogden, säger Hårdnes.

Prata med husägare

- När det gäller problem är hyresvärden ansvarig för att hålla lugn och ordning. Om det är bullrigt i rådhuset eller där du bor, bör du ta itu med det med husägare. Hyresvärden måste då överväga vad man ska göra, säger Hårdnes.

Om din granne sopor eller rotera i trapphuset, bör du också kontakta ägaren, så att hyresvärden kan se till att den tas bort.

- Om grannen är prostituerad eller säljer droger är det naturligt att kontakta polisen. Dessutom bör du kontakta husägare också, säger Hårdnes.

ADVERT

Mest populära