All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Måste kräva mer av badrummet

- Vi har ingen kultur att kräva att badrummet ska fungera under en lång tid, säger Roy Malmö Nilsen från Exterminators i en föreläsning under Wet Week 2008 i veckan.

- Badrummet är den dyraste rum i huset, men vi konsumenter är mestadels nöjda bara hantverkare visar upp i tid och brickor ser bra ut. Men badrummet är komplicerat, och det finns en hel del som kan gå fel, varnade han.

Många klagomål

Under 2006 undersökte Exterminators runt 10. 000 badrum med visuell inspektion. Det lade grunden för en rapport som hävdade att endast 26% av de norska badrum är i gott skick, medan så många som 20% är i så dåligt skick att de är i behov av omedelbara åtgärder.

- Bad är en vanlig på klagomål för bostadsköp. Och det är inte bara hantverkare som blöder när sådana klagomål, gör det också titleholder, sade Malmö Nilsen.

2006 Undersökningen visade tyvärr att även bland bad byggda efter 2000, det finns vissa badrum läcker och därför står inför stora omedelbara åtgärder.

- Kontroll av badet bör inte ske efter plattorna sätts på. När du inte ser det arbete som ligger bakom, men hur smart chip onals har varit, säger Malmö Nilsen.

Kräv dokumentation

Han tycker att det är dags att kraven på dokumentation av VVS-arbete.

- Idag har som konsument ingen vinst med hjälp av specialist när man bygger eller renoverar ditt badrum. Dokumentation betalar inte försäljning av bostäder, det finns ingen som ber om det i dag, och det är tråkigt.

Han vill dokumentation som kan fungera nästan som en säkerhet för husägare. Det måste finnas bevis på att det är proffs som har avslutat jobbet och stöder arbetet sker i enlighet med gällande lagar och förordningar.

- Vi har försäkran om överensstämmelse för det elektriska systemet. Varför kan vi inte få något liknande för våt arbete? Det måste vara lönsamt att anställa personal, sade han.

ADVERT

Mest populära