All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Måste betala dubbel skatt

Om du hyr ut din hus, måste du betala skatt på hyresintäkter. Vi skiljer mellan semesterboende och kommersiell egendom, även om båda är stugor.

- Semesterorten är en stuga eller fritidshus som du använder dig själv, men kan också hyra ut förutom. Den kommersiella fastigheten kan också ha röda fönsterluckor, men den använder inte den själv, den hyrs ut, säger Egil Paulsen, avdelningschef i skatteösten.

Du kan få tusen tillbaka på skatten

Fritidshus utomlands är komplicerat. I princip är reglerna samma som för fritidshus i Norge. Vissa länder kräver skatt på hyresintäkter, förutom vad du betalar till Norge. I sådana fall kommer du att minska den norska skatten.

Här kan du lära dig om reglerna om du är norsk och har egendom i Sverige, Danmark, Finland eller Island.

Skattebefrielse under 10 000

När det gäller semesterfastigheten i Norge är skattebefrielser tillgängliga om hyresintäkterna understiger 10 000 kronor per år. Men om du går över 10 000 kronor måste du betala skatt på 85 procent av beloppet.

Semesterfastigheten har en skattesats på 28 procent, och du behöver inte betala sociala avgifter och högsta skatter. Hyra av hytten kommer att fyllas i i avkastningen, vilket kommer att dra av vad du får från skatten. Du kanske vill beräkna beloppet så att du undviker backsmell.

Skatteparadis till salu

inte skattebefrielse

När det gäller kommersiella fastigheter, inte en skattebefrielse, även om hyresintäkterna är mindre än 10 000 per år. Skatten är 28 procent, plus 11 procent socialskatt. Om du får hyresintäkter på mer än 420 000 kronor om året kommer det också att ha en högsta skattesats på mellan 9 och 12 procent.

- Jag tror inte att det finns så många som fuskar på skatt på hyresintäkter. Hade vi visat, skulle vi ha tagit dem. Vi kan ta dem bland annat om de använder hyresregler, men betalar inte till oss, säger Paulsen.

räder av byråer

För heisatur

Det finns pengar även i de mest dragig små ruckel, utan el och vatten. Mini stugor på öarna i Oslofjorden, som består av en magnifik utsikt, brygga och en kartong till sovrum, kök och vardagsrum, såldes för upprörande priser. Sannolikheten att du också kan hyra det till ett bra pris är bra.

Några saker du bör tänka på innan du hyr ut. Ta bort de dyra burkarna och målningarna från vardagsrummet, kristall och personliga saker du är rädd för. I grund och botten vet du inte vem du anställer. Det kan vara ett gammalt par, men det kan också vara en ungdomsresa på hissen. Nyckelord: hållbar.

norrmän klagar mest på bil- och bostadsförmån

Om du hyr genom en byrå kostar en summa av hyresintäkter, men kan i många fall vara värt priset.Ingår är städning, snöskoter och andra praktiska saker. Hyrebyrån är också bra för att se till att hytten hyrs så mycket du vill, så du får maximal summa pengar ut ur det. Utan att lyfta ett finger.

Om du hyra hytten för mindre än 10 000 dollar om ett år får du ett skattebefrielse. Foto: Hafjell Booking Visa mer

Billiga i januari

För en familj på fyra, finns en stor variation i priset för en vecka vid stugan. Vi har bett Hafjell Bokning för exempel på priser. Hafjell Booking hyr ut privata lägenheter och stugor.

En fyrabädds lägenhet kostar $ 870 per dag på sommaren, men priset skiljer sig från lyxen och storleken på lägenheten. En vecka i början av februari kostar samma lägenhet 5 200 kronor, medan en vecka på påsk kostar 7 700 kronor. Januari är den billigaste tiden på året, då kan du få samma stuga för 4 000 kronor i veckan.

- Om du hyr en stuga bort från den alpina kullen blir det billigare. Samma om du släpper en bubbelpool, bastu och sådant, säger Johan Moheim, chef för Hafjell Booking.

Sälja stugan vid rätt tidpunkt

Stuga i Spanien

Lägenhet eller hus i Spanien kan också ta ut pengar. På Manilva Beach, kort avstånd från Marbella, kostar lägenheterna från 350 euro till 1. 450 euro för en vecka. Priserna är säsongsberoende och beroende av storlek.

Den minsta lägenheten har två eller tre sovrum, och den största har fem sovrum. Standarden kan också dra upp eller ner, om du vill möta stranden kostar det mer.

ADVERT

Mest populära