All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Multiroom

->

Är en fast installation i ett hem, till exempel högtalare du bygger och monterar i taket. Dessutom har du kontrollpaneler i flera rum, där du kan välja om du vill lyssna på radion.

Tanken bakom flera rum är att kunna styra musik och video i flera rum i hemmet, medan denna utrustning är gömd i väggar och tak. Det är en perfekt kompromiss för par där man bländar på tekniska prylar och den andra föredrar inredning utan stora, mörka högtalare. Med ett flera rum blir ljud- och videosystemet en integrerad del av hemmet på samma sätt som ett lättstyrningssystem eller en central dammsugare.

- Multirom är en fast installation i ett hem, till exempel högtalare du bygger och monterar i taket. Dessutom har du kontrollpaneler i flera rum, där man kan välja att lyssna på radio, iPod, musik från din dator, etc. Tanken är att systemet ska ge flexibilitet och möjligheter, säger Leif Tore Rider Bakken i LTR ljud och video design.

Ökar bostadsvärdet? Rytterbakken är en stor fläkt av multisystemet, och han tror att det har fler fördelar än ett vanligt stereosystem.

- Med multirom får du en bra ljudakustik som är bättre än ett stereo system som spelar musik från en plats. Detta beror bland annat på att ljud från taket kommer att spridas över hela rummet.

Rytterbakken anser också att en multirom är en investering som stannar mycket bättre än köp av ett stereosystem.

- Eftersom hela systemet är integrerat och nästan dolt bort, kommer det inte att tappas eller falla i värde som ett stereosystem gör. Tvärtom kan ett multirom öka värdet av huset och öka försäljningsförmågan.

Discrete

Eftersom systemet är integrerat i själva huset, är det bäst att installera en multirum av nybyggare eller fullständig renovering av bostäder. Sedan kommer installatören bakom väggarna och taken och sätter kablarna i ett skjul. Och bara att systemet är diskret och allt är gömt, är det något som särskilt hänför sig till kvinnor, enligt Rytterbakken.

- Multirom kan göras för dem som inte gillar att ha stora högtalare, kablar och burkar synliga. I en multiroom alla kablar bort, högtalarna är bara cirklar i taket som du inte märker, och ledningssystemet är inte mycket större än en strömbrytare. När jag har pratat med kunder efteråt är det speciellt en kvinna som är lycklig.

Ljud i trädgården och bastu

Precis som med trådlösa system, ger en integrerad flerrums invånarna möjlighet att lyssna på musik i hela huset. Och du behöver inte begränsa dig själv till huset.

- Många väljer att ha ljud i vardagsrum, kök, badrum och sovrum, men vi ser också att vissa människor vill ha ljud på terrassen. Det är också möjligt med ljud i trädgården, och det finns högtalare som är formade som stenar. Du kan även få talare i bastun.Det finns högtalare som tål både värmen och fuktigheten i bastunerna, förklarar Rytterbakken.

Ett multirom kräver naturligtvis en viss investering och du får dem i olika prisklasser.

Många tycker att multirom är tänkt för människor som Røkke, men idag får du ett bra system för under 50 000 kronor med ljuduttag i fyra rum, säger Rytterbakken.

Men om du har pengar som brinner i fickan, är det inget problem att svettas av mer. Du kan expandera ljuduttag, använda avancerade hanteringssystem, integrera film- och bildsystem, och kanske installera mobila möbler. Vad sägs om en tv-skärm som sänks från taket när du vill titta på tv? Och ju mer som kommer att integreras, desto dyrare blir det.

- Den dyraste anläggningen vi sålde kostar en kvart miljon, men du kan gå vidare över den. Om du vill spendera en miljon kommer du att göra det, säger Rytterbakken.

ADVERT

Mest populära