All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mycket trevligare än Skype

Skype och andra videochatt system är mycket bra. Men det kan vara lite grovt bara att prata med en skärm på din dator.

Det känns mycket naturligare att prata med en rörlig robot. Det betyder åtminstone företaget Awabot från Montreal i Quebec, den fransktalande delen av Kanada.

Vid IFA-mässan i Berlin möts vi Marine. Eller snarare, Beam-utgåvan av henne. För hon är på kontoret i Montreal.

- Hej, hur mår du? hon gråter när hon trickar bort till oss.

Läs också: Video chat direkt i webbläsaren

flyr

I likhet med andra förbipasserande, stod vi för en stund och såg lite avlägsen på rullande stå med skärmen och ansikte.

Många verkar tro att situationen är lite pinsamt. Några till och med fly, som om det var något farligt.

Men Marine bryr sig inte om. Hon trickar efter oss och frågar hur vi har det och vem vi är.

Läs också: Skype tar Star Trek

Började med vård patienter

- Ursprungligen är en produkt för människor som har svårt att röra sig. Till exempel äldreomsorgspatienter som vill prata med släktingar som är långt borta men som inte kan använda en vanlig bärbar dator. Dessutom är det trevligt att barnbarnen kommer och lägger sig, precis som de verkligen var i rummet ", förklarar Marine.

Hon säger att strålrobotarna nu har blivit tillgängliga även för andra typer av företag än hälso- och sjukvård. Och viktigast av allt, nu kan individer köpa det.

Två export: Kommunikationsrobotten hittar både i en dyr och billig version. Foto: TORE NESET Visa mer

Det finns två utgåvor: Beam + och BeamPro. Den första är vid bordshöjd och säljs för ca 9000 kronor. Pro Edition är den som vi ser i bilderna i den här artikeln. För det måste du spendera cirka 20 000 mer.

för den dyraste kommer förmodligen huvudmarknad kommer att vara stora företag som köper den för att sätta ett tips på möten med de anställda på vägen eller filialer i Norge och utomlands.

LÄS OSS: Pin en vän över webben

- Bättre än mig själv

FÖRBÄTTRING? Någon föredrar robotutgåvan av sin chef. Foto: TORE NESET mer

Även om du bara ska ha en chatt med din flickvän eller mamma, vilket ger en något annorlunda känsla att prata med en maskin som rör sig än bara med ett ansikte på en skärm.

En av dem som släppte robotroboten Beam är superdesignern Philippe Starck. I en intervju med Awabot säger han detta:

- Jag är världens hårdaste arbetsperson. Jag fick lite lycka när min mobiltelefon, fax, email och Skype kom fram. Allt gjorde det möjligt för mig att spendera ännu mindre tid på kontoret. Helt underbart. Nu behöver jag inte gå till kontoret alls, eftersom min Beam Pro robot kan ersätta mig.Människor säger till och med att det finns en förbättring över originalet och att företaget fungerar bättre utan mig. De föredrar Herr Beam.

Marine tar ett hopp framåt och ler.

LÄS ETT: Videoklubb med 12 samtidigt

Kontrollerad med PC eller mobil

- Jag kontrollerar Beam med en bärbar dator, surfplatta eller mobil. Det är väldigt lätt att manövrera i rummet och du har en bra översikt över alla som finns där.

Vad händer om du snubblar i en sladd eller upplever en suddig kollision med en människa, en stol eller ett bord?

Lite överraskande verkar strålrobotten inte vara utrustade med sensorer mot hinder i rummet. Men om det snubblar i linje, kan det motstå ett ljud. Och lyckligtvis finner den sig tillbaka till laddstationen när den går tom för strömmen, precis som robust dammsugare.

Nätverksanslutningen kan vara både WiFi och mobilnät, men Awabot rekommenderar starkt att du använder LAN-kabel. Och även då kan det ta lite - vi såg utställningen.

ADVERT

Mest populära