All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Flyttas från 200 till 80 kvadratmeter

Sambor Britt Dahl och Are Kværk är hedonists - och nu njuta av de att de har levt ner från nära 200 kvadratmeter till mer än åttio - inom samma distrikt i Oslo.

- Nej, sade sambo Britt Dahl och Are Kværk. - Det här rengöringsarbetet kommer att låta våra barn falla. Vi tar det själv. Och vi tar det nu.

Special Are var kristallklart på projektet. Han rensade sig när hans far dog och kallade det hemskt. Något sådant skulle rädda sina barn. Ryddesjauen de två bestämde var "i all enkelhet" bo ner från en nästan 200 kvadratmeter rikt möblerad lägenhet i Frogner - en fluffig liten funktionalistisk lägenhet inte långt borta. Från högt i tak och stuckatur, för att rengöra ytor och göra freaks.

- Vi lever enklare och är väl rustade för pensionering, säger Er nöjda.

Från mitten till natten

Den nya platsen har adressen Drammensveien, en upptagen gata i Oslo nära Solli plass. Men lägenheten ligger bra på gatan, och de hör ljudet från spårvagnen när den passerar. Nej, batman strykar inte dem alls när de njuter av balkongen med frodiga blommor och buskar.

Britt upptäckte snart att något förändrats i den nya omgivningen:

- Här har jag en fullständig översikt över Are! På alla kvadratmeter på Frogner kunde han gömma sig och inte höra när jag ropade på honom. Här har han ingen chans!

Förflyttningen ledde också till en signifikant stilförändring. En tidsavskiljare. Från munnen till de fler nötterna. Båda är mycket glada över att de valt att gå en ny väg, ett nytt hem där det finns en öppen spis i vardagsrummet, två sovrum, ett litet kontor, badrum, toalett. Och bås i källaren, en våning ner. Matbryggan passar dem väldigt bra, där de kan ställa upp rätter som är redo för medkänsla.

- Om du bor i en villa kan du också gå ner till källarstallen, eller hur?

Gang och garderob i en

Garderob skåp till paret är inte längre en stor klädkammare, som de hade på Frogner. Tidigare var det 11-12 gigabyte med boxutrymme som var tillämpliga.

- Nu har vi en utdragbar garderob! Smiles är, förklarar: - Vårt sovrum har bara plats för dubbelsängar och en byrå. Det är det. Men om jag sitter på sängen kan jag nästan nå ut till skåp på korridoren där Britt har sina saker. Jag måste vända om dörren för att hitta min dörr. Det finns inte många skåp och hyllor, men det rymmer.

Han tycker ibland om att vistas på ett hotell när han står i hallen och bär kläder. En mental skillnad från tidigare, ja - men säkert att leva med.

Gott om plats för stora familjen

Vi bänkar oss runt bordet i köket, husets hjärta, njuta av ljuset av eftermiddagssolen genom det stora fönstret.Här sitter samboaren ofta. Titta på TV, prata med varandra, ta hand om dagen idag.

Allt är bekvämt, enkelt och öppet. Stilfullt med stålgrå som kylskåps, frys, spis och vinskåp. Kusinerna trivs ofta med god mat och goda drycker och är välkomna till företag.

Men deras egna matsal behöver inte längre. Klockan var över för en stor, vacker matsal möbler i massiv ek, med intarsia från 1890. Idag drog lemmar av en modern matbord och extra stolar hämtas i källaren. Vips, då kan bordet vara täckt.

- Vi kan fortfarande ha den stora familjen här, 12 - 14 runt bordet i köket går bra, säger Britt.

Samboers närmaste familj är barnen från tidigare relationer. Hon har en son, ett barn och en dotter. Tillsammans har de sju barnbarn.

Vissa uppgradering

Britt och är snabba känsla av lay-i funktions lägenhet från 1935. Framför allt har det lite extra höjd tak, 2, 87 meter, vilket tillåter luft och rumslig effekt. Också en longitudinell lista på väggen, för att hänga upp bilder i, föll de för. En viss uppgradering var emellertid nödvändig innan man flyttade in. Alla ytor var målade och fönstren ersattes.

- Fönstren som här var infördes i 1943 som en följd av den enorma explosionen av ammunition fartyg "Argus", som ligger på Filipstad Kaia. Händelsen tog över hundra liv och blåste ut stora fönster. Också här. Och det var inte precis kvalitetsglas under kriget, säger Are.

Övergången från stora till små hände med andra ord inom samma gemenskap, och de kunde hålla affärer, restauranger och platser som de vill gå till. En bonus med kända raser strax runt hörnet. Försäljningen av den gamla lägenheten gick fort. Inköp av nya också.

Så började avveckling, i en lägenhet där de hade varit trogen en gammal inredningsstil som matchade i ett hyreshus från 1898.

- Vill du ha något? Kom igen nu

De försökte sälja off-line möbler, men insåg att det inte var deras sak. De fick barn och barnbarn att få vad de ville ha. De fick välja och vraka utan begränsningar.

- Men du vet att unga idag gör andra val. Våra barn är odlade och etablerade, med sin egen stil. Så det var inte mycket av oss som var intressant. Men vi har huvudsakligen tagit hand om arv, tillägger.

När barn och barnbarn hade valt vad de ville, kom de till en fas där de nästan lämnade resten. Nu var det bara dags att bli av med saker. Många väskor gick till Fretex. De blev av med mängder av gamla skolböcker, papper, herbarium, föråldrade saker de hade tagit hand om. En omfattande och krävande manövrering, men de lyckades. Men inte utan efterlikningar och känslor.

Nu var de på väg och måste sluta. Fort!

- På kort tid var det mest borta, och vi hade köpt en lägenhet som matchade våra önskemål. Innan jul förra året satte vi sträckan och flyttade några minuters promenad bort. Vi blev bra klara, leende en nöjd husmästare, ta en slank kaffe och kände sig ledsen att hela rörelsen ligger bakom dem.Nu är det ett nytt liv som är viktigt - i en ljus lägenhet som används i sin helhet. Inte som tidigare, då vardagsrummen stängdes under vintermånaderna.

Nytt kapitel i Livsboken

Om de känner sig missade, tar Are en liten tankefel. Ärendet är så omtänksamt. Gör-you-vad? Vad är saker? Vad betyder det egentligen att ha mycket mycket? Vad är viktigt - nu?

- För oss var det att leva oss för att inte ha så många skyldigheter, inte så mycket att ta hand om. Jag känner att jag har bråttom här och nu och tror att vi har hittat det som är viktigt i livet, svarar han.

Han tycker att det är något han har vuxit med. Oral vuxen. Nu har han ett mysigt och bekvämt hem, tillsammans med hans Britt.

- Mindre än tidigare, ja, men bra och lämpligt för oss två. Allting är okej. Att det var en tuff process? Ja, jag erkänner det. Och jag måste erkänna att för att lägga en vedspis från köket 1880, ett klenodium, satt långt in, säger han.

De valde att gå vidare till ett nytt kapitel och ångrade inte någonting. Britt nickar till Ares reflektioner och accepterar sedan att bli överens. Paret hoppas bara att de nya ägarna har funnit sig så bra i sin gamla lägenhet som de har gjort - i deras nya.

Artikeln publicerades i sin helhet i House & Residence hösten 2014.

ADVERT

Mest populära