All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Flytta busken till en ny och bättre plats

Många buskar har sin storhetstid under hösten, så det kan tyckas lite ologiskt att störa dem just nu. Men om du har planer på att flytta en buske till en ny plats i trädgården, det är faktiskt inom de närmaste månaderna är den bästa tiden.

De flesta unga buskar kan plockas upp utan rotklumpar - även kallad barrot. Emellertid måste etablerade buskar med större rotsystem flyttas med rotklumpar. Och bara denna operation kan vara lite besvärlig. Det finns ingen garanti för att växten kommer att återhämta sig helt efter att ha flyttat. Men om du får en bra klump och kom ihåg att vattna mycket nästa år är det en stor chans att få ett framgångsrikt resultat.

Det är viktigt att få grundstommen upp utan att falla ihop och de fina rötterna sönder. Är Bush mycket stor, och du kan vänta ett år för att flytta den, det är en bra idé att "fastna" jorden runt sex månader till ett år innan det kommer att flyttas. Mousserande hela vägen runt busken i djupet av fältet, avgränsar rotklumpen och jobbet blir lättare.

Markera en cirkel runt buskens löv och binda upp några krypande skott.

Gräva försiktigt en gräv runt busken så att grundstommen är formad som en kula.

Sätt in spaden under roten och klipp den fri. Undvik att luta så att klumpen knäcker.

Ladda in icke-vävt eller tung plast under busken och tryck så mycket som möjligt under jordklotet.

Luta bussen och dra ut plasten på andra sidan. Ta tag i grundstammen och höj busken.

Med en presenning överförs busken till det nya och redan förberedda växthålet.

ADVERT

Mest populära